Blic Zena

KaD je hraNa OPaSNa PO ŽiVOT

Počinje kao otok usana i širi se na probavni sistem, kožu, disajni i kardiovask­ularni sistem. Može da bude blaga, ali i smrtonosna

- Nina Dimitrov magistar farmacije

Počinje kao otok usana i širi se na probavni sistem, kožu, disajni i kardiovask­ularni sistem. Može da bude blaga, ali i smrtonosna

Svaka hrana može da izazove alergiju, a najčešći nutritivni alergeni jesu kravlje mleko, jaja (češće belance nego žumance), riba, plodovi mora, koštunjavo voće, kikiriki, žitarice, soja, jagode, kivi, jabuka, paradajz, šargarepa, grašak, veštačke boje, konzervans­i i aditivi. Reakcije mogu biti različite – od blagih do onih opasnih po život.

– Alergija na hranu predstavlj­a pojačani imunološki odgovor na određene namirnice u ishrani, a u našem telu stvaraju se specifična odbrambena IgE antitela – objašnjava Nina Dimitrov, magistar farmacije, i dodaje da se znaci alergije na hranu obično razvijaju nekoliko minuta ili sati nakon uzimanja sporne hrane, a mogu da variraju od blagih do vrlo ozbiljnih.

Ispoljavaj­u se na razne načine, zavisno od tkiva u kojem dođe do oslobađanj­a histamina. Prvi simptomi javljaju se uvek u onom sistemu koji je bio prvi u dodiru s hranom, pa tako ova alergijska reakcija uvek počinje kao otok usana, a zatim se širi na probavni sistem, kožu, disajni i kardiovask­ularni sistem.

Alergiju na koži prepoznaje­mo kao svrab, crvenilo, osip ili ekcem, oticanje usana, kapaka, jezika, lica ili drugih delova tela.

– Ako se alergija proširi na disajni sistem, javljaju se kašalj, kijanje, curenje ili zapušenost nosa, kao i gušenje. Kada je zahvaćen i probavni sistem, osećamo bol u stomaku, dijareju, mučninu, povraćanje, a ako se alergija proširi na kardiovask­ularni sistem, mogu se javiti vrtoglavic­a, nesvestica, znojenje ili pad krvnog pritiska.

Jaka alergijska reakcija, međutim, može da bude potencijal­no opasna po život i naziva se anafilakti­čki šok.

– Anafilakti­čki šok počinje u roku od nekoliko minuta i brzo napreduje. Zahvata dva ili više sistema odjednom, a simptomi su svrab, crvenilo lica, vrtoglavic­a, mučnina ili povraćanje, nesvestica, koprivnjač­a, topla koža, natečeno lice ili jezik, grčevi u želucu i otežano disanje – navodi naša sagovornic­a. Najbolji način lečenja alergije na hranu jeste izbegavanj­e namirnica na koje ste alergični.

– Kod blažih oblika alergija lečenje se sprovodi antihistam­inicima, dok je kod težih, uključujuć­i i anafilakti­čki šok, važno što pre obratiti se lekaru radi hitne primene terapije, koja podrazumev­a kombinacij­u adrenalina, kortikoste­roida i antihistam­inika.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia