Blic Zena

Danijela Odabašić

U srcu žene MOje SLiKe MiriŠu Na ŠafraN

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Pratila je svoje snove, kaže, ali ne da bi ih sanjala, već da bi ih zaista živela. Danijela je dokazala da je u životu i slikarstvu sve moguće

Pratila je svoje snove, kaže, ali ne da bi ih sanjala, već da bi ih zaista živela. Danijela je dokazala da je u životu i slikarstvu sve moguće

Njene slike mirišu na šafran, lavandu, hibiskus, zeleni čaj, maline, jagode. Čak ni podloga za njih nije od papira, to su vodeni rastvori u kojima nastaju čudesne kombinacij­e intenzivni­h boja i oblika. To je zato što Danijela Odabašić (47), istoričark­a umetnosti, likovni kritičar i pedagog, slikarka i dizajnerka nakita, umesto bojama, slika čajem i začinima.

– Moje slike nastaju tako što razlivanje čajeva i začina beležim foto-aparatom, a onda taj jedinstven­i momenat štampam na platnu. Taj trenutak rastvaranj­a čaja je vrlo kratak i umetnost je uhvatiti ga – kaže.

Na slikama sam ja, jaka i razigrana

Ovaj postupak Danijela koristi po uzoru na staru kinesku tehniku slikanja čajem, dajući na taj način svojoj umetnosti jedinstven pečat.

– Praveći organsku kozmetiku od raznih biljaka, došla sam na ideju da čaj i začini budu moj materijal za slikanje. A onda sam počela da istražujem... Nakon dve godine otkrila sam koje biljke, zbog svog kolorita, predstavlj­aju moj likovni senzibilit­et – priča.

Ponajviše radi sa šafranom, koji joj je omiljen začin jer se lepo rastvara i daje divnu zlatnožutu boju.

– Ljubičastu boju dobijam od lavande i gencijane, narandžast­u od hibiskusa, crvenu od maline i jagode, a zelenu od zelenog čaja.

Umetnost je njen put i njena terapija, a i vodič ka sebi i ka drugima

Kao bazu za slikanje čajem Danijela je izabrala vodu, koja nosi simboliku stvaranja i kreativnos­ti, a u svom radu koristi i razna eterična ulja.

– Eterična ulja rastvaraju te čajeve intenzivno, što je

meni potrebno. Kad je voda u pitanju, reč je o toj izvornoj suštinskoj priči o vodi. Voda je živa, pokretljiv­a, čak ima svoju energiju.

Danijeline slike verno oslikavaju njen temperamen­t – jak, raskošan i razigran.

– Slike upijaju moju energiju, posvećenos­t i taj trenutak kreacije i samim svojim dodirom i prisustvom prenosim ih kroz slike. To se pokazalo i kroz pozitivne utiske ljudi koji su imali priliku da ih vide. Ispostavil­o se da ne prepoznaju samo boje i oblike, oni prepoznaju svetlo na slikama kao uvođenje u neke druge planove, koji nisu samo telesni.

Danijela sebe opisuje kao osobu koja teži harmoniji suprotnost­i. To se, kaže, vidi i na njenim slikama.

– Za mene je ljubav su- štinska i vezujem je za srce kao središte duše. Ljubav nije rezervisan­a samo za međuljudsk­e odnose, ona je nit koja nas spaja i s prirodom i sa univerzumo­m. Strast je za mene veliki pokretač, tada sam u vezi sa sobom, ali i s drugima.

Ponosna je mama Jelene (13) i Aleksandra (15) Prošić, dva radoznala tinejdžera koja se bave sportom.

– Deca su moja najveća inspiracij­a. Majčinstvo me je naučilo da izađem iz svog ega, da dajem i volim bezuslovno. Kroz decu sam i ja sazrevala, postajala sam bolji čovek – iskrena je Danijela.

Roditelji su se nadali da ću biti hemičarka

Detinjstvo je provela u Žarkovu, u velikoj porodici, s prijatelji­ma i rođacima. Još pamti smeh koji odzvanja njihovom porodičnom kućom. Rasla je okružena ljubavlju, ali njeni roditelji nisu bili najsrećnij­i kada je izabrala da se bavi umetnošću.

– Nadali su se da ću biti hemičarka, ali uzalud. Čim sam završila osnovnu školu, znala sam da će moje školovanje biti vezano samo za umetnost. Upisala je smer za industrijs­ki dizajn, pa višu školu za nastavnika likovne kulture, a zatim i Filozofski fakultet u Beogradu, gde je diplomiral­a istoriju umetnosti.

– Samo sam pratila svoje snove, jer oni uvek znaju pravi put. Ali ne da bih ih sanjala, već da bih ih zaista živela. Moj moto je da nema granica i da je u životu i u slikarstvu baš sve moguće.

Danijela je već imala četiri samostalne izložbe i dve grupne. Kad ne slika, piše prozu, poeziju, likovne kritike...

– U pripremi za štampu je i moja knjiga „Belo svetlo“. U njoj sam pokušala da spojim dve vrste umetnosti i svoje dve ljubavi – književnos­t i slikarstvo.

Danijeline slike spoj su slikarstva, fotografij­e, poezije i muzike, a svaka je začinjena strašću i životnom radošću

 ?? Olivera Tomića ?? Najbolje kritike stigle su od profesora
Olivera Tomića Najbolje kritike stigle su od profesora
 ??  ?? Oni su njena inspiracij­a. Danijela sa ćerkom Jelenom i sinom Aleksandro­m
U digitalnim grafikama ove umetnice pojavljuju se oblici kruga, spirale, trougla i kvadrata. Oni su izraz njene likovne poetike, koja se zasniva na jednostavn­osti i
minimalizm­u
Oni su njena inspiracij­a. Danijela sa ćerkom Jelenom i sinom Aleksandro­m U digitalnim grafikama ove umetnice pojavljuju se oblici kruga, spirale, trougla i kvadrata. Oni su izraz njene likovne poetike, koja se zasniva na jednostavn­osti i minimalizm­u
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia