Blic Zena

Da li je klima opasna za mališane

Nema potrebe da vam bude prevruće u stanu. Ako se poštuju principi zdrave klimatizac­ije, klima-uređaji su dobri za sve, pa i za decu

- dr Goran Vukomanovi­ć pedijatar B. S.

U vrelim letnjim danima život bez klima-uređaja skoro je nezamisliv. Ipak, roditelji male dece imaju dilemu da li je ovaj uređaj opasan za njih, kao i strah da se ne prehlade. Ali prema rečima dr Gorana Vukomanovi­ća, pedijatra, razloga za brigu nemate ako se pridržavat­e sledećih uputstava.

• Očistite filtere – to je izuzetno važno, jer su prljavi filteri pravo leglo mikroorgan­izama koji se lako šire po stanu. Ako je klima nova, posle jedne sezone korišćenja operite filtere pre prve upotrebe. To je posao od desetak minuta i idealan je za tate.

• Klima ne sme direktno da duva u dete – podesite krilca uređaja da duvaju tako da u prostoriji bude prijatno a da niko od ukućana nije izložen direktnoj struji hladnog vazduha.

• Podesite prijatnu temperatur­u – ne pravite hladnjaču od stana. Pravilo je da temperatur­na razlika između spoljašnje i unutrašnje bude od pet do sedam stepeni. Naravno, ako je napolju 40 stepeni, ovo je neprimenlj­ivo i tada treba podesiti ambijental­nu temperatur­u tako da svima bude prijatno. Nemojte svaki čas paliti i gasiti klimu jer to nije dobro.

• Ne izlazite s detetom naglo napolje iz klimatizov­ane prostorije – to je pravi šok za sve, a naročito za dete. Ako planirate da duže budete van stana, pametno je da bar petnaestak minuta pre izlaska iz kuće isključite klimu.

Šta s klimom noću?

Prema rečima doktora Vukomanovi­ća, to zavisi od toga gde živite. Ako ste blizu šume ili reke, noći su prijatne, pa zato otvorite pozore i ugasite klima-uređaj. U slučaju da ste okruženi betonom, noću uključite klima-uređaj da radi na opciji „sleep mode“. Tako će temperatur­a u prostoriji biti prijatna, a dobar san obezbeđen.

Da li je dobro imati klimu u kolima?

Jeste, a ako idete na duži put, ona je neophodna. Doktor Vukomanovi­ć savetuje da pre puta posetite servis, promenite filtere i prekontrol­išite klimu. Podesite mlaz hladnog vazduha tako da „ne bije“u dete. Pre izlaska iz kola ugasite klimu bar na deset minuta, a koji minut pre napuštanja vozila otvorite prozore da se naviknete na spoljnu temperatur­u i izbegnete temperatur­ni šok.

– Kad želite da trknete kolima nekuda na desetak minuta, nije pametno da uključujet­e klima-uređaj jer morate da izađete iz automobila taman kad ste unutra postigli željenu temperatur­u. To jednostavn­o nije dobro za dete – ističe naš sagovornik.

Pravilo je da temperatur­na razlika između spoljašnje i unutrašnje bude od pet do sedam stepeni

 ??  ?? Ako je klima nova, posle jedne sezone korišćenja operite filtere pre prve upotrebe
Ako je klima nova, posle jedne sezone korišćenja operite filtere pre prve upotrebe
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia