Blic Zena

Reportaža Dvojke, trojke i četvorke, srećno!

Grupa „Mame i tate blizanaca, trojki i četvorki“, koja deli sve slatke brige odgajanja više dece odjednom, proslavila je prvi rođendan. Išli smo da im čestitamo

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Nedavno nas je put naveo na salaš Stremen u Jakovu, a povod teško da je mogao biti lepši. Roditelji koji imaju blizance, trojke i četvorke slavili su prvi rođendan svoje grupe koja već neko vreme živi na „Fejsbuku“. Na salašu kao u košnici: dok roditelji uz tamburaše uživaju za velikim stolovima pod suncobrani­ma, mirni jer su deca u prirodi a na oku su im, klinci i klinceze pentraju se po ljuljaškam­a, toboganima, vrteškama, trče svud naokolo, jure balone… Samo se povremeno začuje: „Gde mi je drugo dete?“

Delimo kolica, krevece, dupke

Krivac za ovu veselu družinu jeste Tatjana Kaljanac, koja je 17. jula prošle godine na „Fejsbuku“osnovala grupu „Mame i tate blizanaca, trojki i četvorki“.

– Trenutno imamo 1.200 članova, uglavnom nam se priključi po jedan roditelj iz porodice, a imamo i dvadesetak roditelja iz inostranst­va – počinje Tatjana i dodaje da je ovo njihovo prvo veliko druženje.

Neki od njih se redovno viđaju, ali sada su im se prvi put pridružili i roditelji iz Sombora, Novog Sada...

– Mi smo za ovo vreme postali prijatelji. Naročito mi mame iz Beograda, svakodnevn­o se čujemo, delimo brige i muke – nastavlja Tatjana i kaže da nijedan rođendan nekog člana ne može da prođe bez brojnih čestitki, ali najdragoce­niji su međusobni saveti. Tako mame najviše zanima šta kad dete povraća i ima temperatur­u, kako dojiti blizance i trojke… I uvek je neka druga mama aktivna u grupi, pa može odmah da pripomogne. Uz to, članovi grupe međusobno nasleđuju kolica, krevece, dupke, sve ono što treba. Pored toga, rado dele i bisere svojih mezimaca, te je tako mama Vesna Nestorović svojevreme­no napisala: „Uvek je smešna reakcija druge dece pošto su moji dečaci jednojajča­ni blizanci. Tako ih je jednom njihov drug iz grupice u vrtiću sav odlučan pitao: ’E sad vi meni, pošto smo sami, kažite ko je od vas dvojice pravi, a ko lažni’“.

Mame najčešće traže savete o dojenju više beba odjednom

Mame kafenišu, tate čuvaju decu

U ovoj velikoj porodici, kako vole za sebe da kažu, ima svega desetak tata, ali daleko od toga da su oni isključeni: dok mame ćaskaju na kafi, tate čuvaju decu.

– Grupa je veoma dragocena, jer kad odjednom gajite tri dečaka, sve je izazov, oni svi u isto vreme traže mene – otkriva nam Tašana Tomić iz Sombora, Damjanova, Milanova i Bogdanova (3) mama. Kaže i da svu organizaci­ju rado prepuštaju Tanji, jer ona zna svoj posao. A to je pokazala i ovom proslavom.

Nataša Ivković Lovrić iz Beograda, mama dva dečaka i devojčice, nadovezuje se i priča da je za grupu čula još kad je bila trudna, pa je potom vrlo rado priključil­a i neke sadašnje trudnice koje čekaju blizance.

Jedini uslov da neko postane član ove grupe jeste da ima blizance, a pošto je grupa zatvorena, ne može svako da joj pristupi niti da čita postove.

– Ko god pošalje zahtev, tražim mu privatnu sliku s decom ili otpusnu listu iz bolnice, bilo koji dokaz da je to stvarno roditelj koji želi da se druži s nama. Sad nas ima toliko jer se mame blizanaca često povežu još u bolnici, pa onda neka od njih ubaci i preporuči kumu, komšinicu… – nastavlja Tanja, ponosna i na njihov humanitarn­i rad. Grupa „Mame i tate blizanaca, trojki i četvorki“između ostalog pomaže i Dom za nezbrinutu decu „Moše Pijade“, pa su tako za Novu godinu i Uskrs spremali paketiće za svako dete, nabavljali garderobu, opremu, sve što iz sopstvenih sredstava mogu da omoguće.

A koliko funkcioniš­u kao jedno, govori i to da su ovaj prvi rođendan finansiral­i sami, sem torte, koju su dobili na poklon od jedne poslastiča­rnice. Jer, kako je mama Olivera Živaljević napisala u grupi, za ljubav nema mera i brojki, niti kraja, niti granica kad „Mame i tate blizanaca, trojki i četvorki“od grupe postanu porodica.

Grupa je veoma dragocena, jer kad odjednom gajite tri dečaka, sve je izazov, kaže Tašana

 ??  ?? Klinci i klinceze su uz tortu oslikanu blizancima,
trojkama i četvorkama svi
uglas pevali: „Danas nam je divan dan, našoj grupi rođendan“
Klinci i klinceze su uz tortu oslikanu blizancima, trojkama i četvorkama svi uglas pevali: „Danas nam je divan dan, našoj grupi rođendan“
 ??  ?? Matija i Novak s mamom Tatjanom Kaljanac, koja je osnovala grupu „Mame i tate blizanaca, trojki i četvorki“ Damjan, Milan i Bogdan s mamom Tašanom i tatom Tomislavom na slavlje su došli iz Sombora Roditelji su
mogli da uživaju jer su se deca...
Matija i Novak s mamom Tatjanom Kaljanac, koja je osnovala grupu „Mame i tate blizanaca, trojki i četvorki“ Damjan, Milan i Bogdan s mamom Tašanom i tatom Tomislavom na slavlje su došli iz Sombora Roditelji su mogli da uživaju jer su se deca...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia