Blic Zena

Lepota Trio koji štiti od sunca

Naoružajte se kremom, naočarima i šeširom i sunce će vam, umesto bora i mladeža, dati čist vitamin D

- j. m.

Sunce nam je neophodno jer naš organizam stvara vitamin D zahvaljuju­ći njemu. Reč je o vitaminu koji jača imunitet, kosti i raspoložen­je, a sprečava dijabetes i rak dojke. S druge strane, brojna ispitivanj­a pokazala su da je jedan od glavnih činilaca rizika za nastanak melanoma, malignog tumora kože, izlaganje UV zračenju. Sunce je glavni krivac i za prevremenu pojavu bora i fleka. Od njega se najbrže stari! Zato je važno da znamo kako da od sunca dobijemo ono dobro, a izbegnemo ono loše.

Koža: Što viŠi SPF, to bolje

Što je SPF veći, to krema bolje štiti od UV zraka. Ako vam koža bez ikakve zaštite pocrveni na suncu za pet minuta, sa SPF-om 10 to vreme će

se produžiti na 50 minuta (5 x 10). To, naravno, ne znači da nećete izgoreti ako ostanete na suncu pet sati, već znači da će efekat zračenja biti mnogo slabiji.

oči: oznaKa Uv 400

Opasnost za oči ne preti samo od sunca, već i od svetlosti koja se odbija od peska, kamena, vode i betona. Zato je veoma bitno da kupite dobre naočare s nekom od ove tri oznake: UV 380, UV 400 ili CE. Oznaka UV 380 zadovoljav­a standarde Evropske unije, UV 400 garantuje najjaču zaštitu, a oznaka CE znači da naočare pružaju siguran nivo zaštite od UV zraka.

KoSa: ŠeŠir PlUS zaŠtitni SPrej

Šešir sa širokim obodom pruža najbolju zaštitu od sunčevih zraka. I ne samo da čuva kosu od isušivanja već štiti i od sunčanice. Ipak, ne možete non-stop da budete pokrivene glave, pa zato nabavite sprej za kosu sa UV filterima. S njima će vam kosa manje cvetati, boja će manje bledeti i neće vam se pojaviti crveni pigment.

jedina stoprocent­na zaštita od sunca jeste odeća – ona treba da bude šira, gusto tkana i svetla

 ??  ?? Kremu stavljajte na
svaka dva-tri sata i znajte da preparati sa zaštitnim faktorom ne smanjuju proizvodnj­u
vitamina D
Kremu stavljajte na svaka dva-tri sata i znajte da preparati sa zaštitnim faktorom ne smanjuju proizvodnj­u vitamina D

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia