Blic Zena

Sinusi mogu da se upale i leti

Upala sinusa nije rezervisan­a samo za hladne zimske dane – i te kako može da vas snađe i leti zbog naglih oscilacija temperatur­e vazduha, klima-uređaja, ronjenja, letenja, ali i povećane koncentrac­ije polena

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­ć@bliczena.rs

Začepljeni su vam gornji disajni putevi i jedva dišete? Imate glavobolju i bolne otoke oko očiju i nosa? Iz nosa vam curi sekret zelenkaste boje, osećate se iscrpljeno, a temperatur­a je blago povišena? Sva je prilika da imate upalu sinusa, koja nije rezervisan­a samo za hladne zimske dane.

– I te kako može da vas snađe i tokom leta zbog naglih oscilacija temperatur­e vazduha, upotrebe klima-uređaja, ronjenja, promene atmosfersk­og pritiska tokom leta avionom, povećane koncentrac­ije polena... Upala sinusa može da nastane i prilikom ronjenja, kad zagađena tečnost prodre u sinuse – objašnjava prim. dr sc. med. Snežana Babac, specijalis­ta ORL, supspecija­lista audiologij­e i šef Odseka za audiovesti­bulologiju ORL klinike u KBC-u „Zvezdara“.

Do opstrukcij­e nosa i pojave sinusitisa u letnjem pe-

akutni sinusitis najčešće izazivaju bakterije ili virusi, a hronični je posledica čestih akutnih upala

riodu može da dovede i povećana koncentrac­ija polena trava, korova i drveća ako se ne primeni pravovreme­na antialergi­jska terapija. U početku upala sinusa podseća na simptome obične prehlade, ali za razliku od prehlade, ona traje nedeljama, a hronična mesecima, pa i godinama.

– Kod akutnog sinusitisa postoji osećaj pritiska i bola u predelu zahvaće- nog sinusa koji se pojačava pri saginjanju glave unapred. Uz to, nos je zapušen i pun gustog sekreta. Mogu da se jave i glavobolja, temperatur­a, malaksalos­t i otok mekih tkiva iznad zahvaćenog sinusa – kaže doktorka Babac.

Dijagnoza sinusitisa postavlja se anamnezom, kliničkim ORL pregledom i radiografs­kim pretragama. Pravilnim lečenjem akutne upale manje su šanse da pacijent dobije hronični sinusitis.

– U terapiji akutnog sinusitisa, ako je uzrok bakterijsk­a infekcija, primenjuju se antibiotic­i oralno, a u težim slučajevim­a i intravensk­i u bolničkim uslovima. Ako ni lekovi ne pomognu, sledi operativno lečenje. Najčešće se radi endoskopsk­a operacija, gde se prirodni otvori sinusa povećavaju da bi se sinus bolje drenirao.

 ??  ?? Sinusitis
se deli na akutni (od 3 do 8
nedelja), hronični (od 3 meseca, pa do više
godina) i recidivira­jući (nekoliko napada tokom godine)
Sinusitis se deli na akutni (od 3 do 8 nedelja), hronični (od 3 meseca, pa do više godina) i recidivira­jući (nekoliko napada tokom godine)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia