Blic Zena

Ulje od semena kupine najbolja je krema za sunčanje

Jedini u Srbiji cede ulja od semena divlje ruže i kupine, najbolji melem protiv bora, strija, ožiljaka i ekcema. Plan im je da prave i kreme od ekstrakta puževe sluzi, najcenjeni­jeg sastojka u borbi protiv starenja

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Ko god da dođe u goste kod Marine Miladinovi­ć (26) i Miroslava Garića (27) zna da će ga njih dvoje dočekati nasmejani, ali uz gomilu koštica i semenki voćki koje valja očistiti. Tako su nedavno dočekali i nas u svom domu u Kragujevcu i u šali se požalili da im baš zato komšije i prijatelji sve ređe navraćaju.

Marina i Miroslav već tri godine sprovode u delo ono što do sada niko nije u Srbiji – iz semena šipurka, to jest divlje ruže, i kupine cede ulja, koja su se odlično pokazala u borbi protiv bora, strija, opekotina, ožiljaka, ekcema, ali i kao zaštita od sunca. Pored šipurka i kupine, u čemu su jedini u državi, cede i ulja iz jezgra semena kajsije i šljive, takođe blagotvorn­a za kožu.

Sve je počelo pre nekoliko godina, kad je Miroslav prvi put otišao u Trstenik kod Marininih roditelja, koji se bave proizvodnj­om džema.

– Kad je video koliko semena šipurka bacaju, počeo je da istražuje šta bi moglo s tim da se radi – priča nam Marina, koja završava studije na Prirodno-matematičk­om fakultetu u Kragujevcu, na smeru za zaštitu životne sredine. Baš tu, na početku studija, rodila se ljubav između ovo dvoje mladih.

U traganju za rešenjem Miroslav se dosetio da bi iz semena šipurka moglo da se cedi ulje, pa se konsultova­o i s profesorom na svom smeru za naučno istraživan­je i razvoj kako bi ulje pripremio bez konzervana­sa i hemikalija, da bi sve bilo potpuno prirodno.

Miroslav i Marina zavoleli su se na fakultetu, a iz te ljubavi rodila se i super ideja za posao

Ulje divlje ruže najviše se proizvodi u Čileu, a u tamošnjim studijama se pokazalo koliko je ono delotvorno za sve procese regeneraci­je kože koji nisu uzrokovani gljivičnim infekcijam­a. Međutim, seme šipurka je tvrdo kao kamen i iz njega se mogu izolovati najviše tri procenta ulja. Marini i Miroslavu je u početku za jedan litar trebalo čak sto kilograma semena. Zato su poslednjih nekoliko godina svaki dinar odvajali za mašine koje će im olakšati posao. Uglavnom sve rade sami. Pomognu im tek povremeno roditelji.

A da bi se posvetio poslu, Miroslav je svojevreme­no odbio mesto asistenta na fakultetu. Draže mu je, kaže, da se s Marinom posveti poslu, jer na jesen planiraju da otvore firmu kozmetički­h preparata od plemenitih ulja.

– Ulje semena kupine ima veoma veliki zaštitni faktor, do 40, a to malo ko zna. To je kao najbolja krema za sunčanje – otkriva Miroslav i dodaje da bi jedan od njihovih slogana bio: „Sve što ne biste smeli da pojedete, ne biste smeli ni da stavite na svoju kožu“.

Do tada njih dvoje nastavljaj­u da posluju s domaćim firmama prirodne kozmetike, koje otkupljuju ulja od njih, pa ih potom prodaju u prodavnica­ma zdrave hrane i kozmetike ili ih koriste kao glavni sastojak u kremama protiv bora. A sva njihova ulja testirana su na Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Roditelji i rodbina ne mogu biti ponosniji što njihovi mladi vole ovako nešto da rade. Ali ponosan je i njihov profesor kod koga rade diplomski rad.

– Kad smo krenuli sa ovim poslom, imali smo osam ispita, sad imamo po jedan – seća se Marina i priznaje da te ško usklađuju obaveze. Taman počnu da uče, stigne im narudžbina, pa mora da se radi.

Međutim, trud im se i te kako isplatio. Početkom juna pobedili su na Forumu za zelene ideje i osvojili nagradu od 5.000 dolara. Uglas kažu da će baš od tih sredstava pokrenuti firmu. Pre ove nagrade učestvoval­i su i na regionalno­m takmičenju za najbolju studentsku biznis ideju i kao pobednici dobili 100.000 dinara.

– Radimo od jutra do sutra. Desi se i da ne spavam po nekoliko dana, pa se zapitam da li još neko na svetu ovo radi. Namučiš se, a nesigurno je sve. Ali opet gledaš da radiš kako treba i da misliš pozitivno – kaže Miroslav.

Ipak, nađe se i vremena za uživanje. Preko nagradnih projekata posetili su Sloveniju i Austriju.

– U Gracu nam je bilo mnogo lepo, imali smo obuke o preduzetni­štvu. Tada smo videli da mladi na Zapadu odmah posle fakulteta otvaraju svoje firme. Ali ni nama nije loše. Pokreću nas rezultati – nadovezuje se Marina i kaže da njih dvoje osluškuju ukus mušterija i preko „Fejsbuka“. Najlepše je kad im se pohvale rezultatim­a. Tako im je jedna žena javila da je skinula ožiljak veličine šake, druga da je njihovim uljima za mesec dana skinula strije.

Za kraj nas ispraćaju uz reči da će se nadalje baviti i ekstraktom puževe sluzi, koji je poznat sastojak najskuplji­h krema protiv bora. Jer nema ničeg lepšeg nego biti uporan i veran svojim idejama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svoja blagotvorn­a ulja prodaju domaćim firmama prirodne kozmetike
Svoja blagotvorn­a ulja prodaju domaćim firmama prirodne kozmetike
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Marina i Miroslav svaki dinar štede za mašine koje im
olakšavaju posao
Marina i Miroslav svaki dinar štede za mašine koje im olakšavaju posao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia