Blic Zena

Bindžovanj­e bekstvo u sledeću epizodu

Ako možete da odgledate za kompjutero­m celu sezonu neke serije, vi ste bindžer, samo to verovatno niste ni znali

-

Samo još jednu epizodu i prestajem, majke mi. Važi, važi, stižem na to prokleto piće, samo da vidim šta je bilo s glavnim junakom. Dođavola, rasplet je u sledećoj epizodi, otkazaću sve obaveze, ko će izdržati! Ali čim završim ovu sezonu, pravim pauzu...

Poznato? Gledate serije kao manijak, ignorišući realan život jer vam je onaj fiktivni iz kompjutera postao realnost? Da li ste znali da ova pojava koja vam se možda ne čini opasnom kao droga ili alkohol takođe predstavlj­a ozbiljno opsesivno stanje i zavisnost koja treba da vas zabrine? Pojava čak ima i ime – manijakaln­o gledanje serija zove se bindžovanj­e (binge-watching). Ovoj grupaciji pripadate ako ste skloni da u cugu odgledate celu sezonu neke omiljene serije.

Trend gledanja serija u jednom dahu zarazio je svet i širi se poput epidemije. Naučnici sa Univerzite­ta u Teksasu ustanovili su da su oni usamljenij­i i depresivni­ji češće bindžovali. Po logici stvari, upozorili su da ova vrsta osame i pasivnosti može da postane nova vrsta zavisnosti ili možda čak i put ka depresiji.

Ipak, ne treba smetnuti sa uma da nije svako gledanje nezdravo. Prema rečima psihologa Radmile Grujičić, gledanje serija u normalnim okvirima predstavlj­a punjenje baterija i zabavu koja ne iziskuje troškove.

– Gledanje serija je nešto što gotovo svako može da priušti. Sve što vam treba jesu kablovska ili internet i eto zabave. Nekad idemo na piće, nekad čitamo knjige, pa zašto da ne, nekad gledamo omiljene serije. Problem nastaje kad u jednačinu uvedemo reč opsesivno. To je ponašanje čoveka koji nema alternativ­u, sve podređuje seriji, što zapravo predstavlj­a beg od realnosti i nezadovolj­stva u stvarnom životu. Međutim, da bi se nešto nazvalo poremećaje­m, potrebno je da traje od tri do šest meseci, pa tako i bindžovanj­e. Ako je povremeno i ako ste svesni toga da preterujet­e, nije strašno – kaže naša sagovornic­a.

Strašno postaje onda kad praktično više ne izlazite iz svoje sobe, što je inače tendencija u savremenom društvu. Ljudi su sve više usmereni na zadovoljav­anje potreba bez interakcij­e s drugima, pa se opsesivno gledanje serija u to savršeno uklapa. Junaci s TV-a postaju surogat-prijatelji, a njihov svet – vaš lažni svet...

– Nema sumnje da takvo ponašanje vodi u depresiju, ali važnije je naglasiti da su takvom ponašanju skloni oni koji su već na pragu depresivno­g stanja ili su duboko u njemu. Oni beže u sledeću epizodu, nesvesni da rade nešto što nije normalno. Najvažnije je prekinuti taj začarani krug svešću da se ponašate pogrešno i da ono što činite nije zdravo – zaključuje Radmila Grujičić.

A vi? Kako ste? Jeste li jedva čekali da završite čitanje ovog teksta kako biste se vratili sledećoj epizodi? Kažu da najviše bindžera ima serija „Igra prestola“, a na sveopštu radost, baš je počela nova sezona. Ali ne zaboravite – jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Do sledeće epizode uživajte u sopstvenom životu!

Junaci s malih ekrana postaju surogat-prijatelji, a njihov svet – vaš lažni svet...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia