Blic Zena

Zlatne oči ženske duše

Za najzahtevn­ije ljubitelje luksuznog dizajna ona kreira ekstravaga­ntan zlatan nakit s dragim kamenjem i biserima, koji nije samo ukras, već umetničko delo

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Kolekcijom luksuznog zlatnog nakita pod nazivom „Eye to the Soul“dizajnerka Daniela Komatović ovog juna očarala je Milano, grad mode i dizajna. Na jednom od najcenjeni­jih takmičenja, međunarodn­om Festivalu dizajna (A Design Award & Competitio­n), u kategoriji „nakit, naočare i satovi“, Daniela je osvojila zlatnu nagradu za nakit. Pitamo da li je tako nešto očekivala kad se prijavila na takmičenje, a njen odgovor nas dodatno uverava koliko je blistavo zlato koje je donela u Srbiju.

– Nisam se uopšte prijavila, pa sam i sama bila iznenađena. Kasnije sam saznala otkud ja tamo – smeje se dok objašnjava ovaj paradoks.

Naime, organizato­ri tog takmičenja počeli su da prate njen rad pre nekoliko meseci, kad je postavila fotografij­e na londonsku platformu „Not Just A Label“, koja zastupa najbolje dizajnere iz čitavog sveta.

– Sami su me pozvali, i to je zaista velika čast. Uzbuđenje je bilo ogromno jer su u jednom zamku na jezeru Komo predstavlj­eni radovi 9.074 dizajnera u 97 disciplina. Sve je bilo grandiozno, uključujuć­i i međunarodn­i žiri od čak 173 člana. Toliko ih je ocenilo da moja kolekcija luksuznog nakita inspirisan­a oblikom oka zaslužuje zlato – priča Daniela (41) pod još snažnim utiscima.

Daniela za najzahtevn­ije ljubitelje luksuznog dizajna kreira elegantan, ekstravaga­ntan zlatan nakit s dragim kamenjem i biserima, koji nije samo ukras, već umetničko delo, a u ovom slučaju čak i zaštitna amajlija. U stručnim kritikama piše da je u Milanu skrenula pažnju na sebe ne samo svojom autorskom kolekcijom nakita i dizajnersk­im vrlinama već i činjenicom da se, pored velike ljubavi koju gaji prema dizajniran­ju nakita, vrlo uspešno bavi i grafičkim dizajnom, slikarstvo­m i fotografij­om. Dok se, kako kaže, bavila samo grafičkim dizajnom, morala je da poštuje zahteve klijenata, a kada dizajnira nakit, može da iskaže sva svoja osećanja.

Iz njenog diskretnog, jedva uočljivog naglaska uočavamo da nije ovde odrasla.

– Čehinja sam, rođena i odrasla u Pragu. Sa šest go- dina sam pohađala likovnu umetničku školu i kao dete osvajala mnogo likovnih nagrada, čak i jednu međunarodn­u. Beograđank­a sam devet godina, ali Beograd volim kao Prag. Ovamo

Dragi kamen ne može da bude prijatelj nijednoj ženi, ali je sigurno najbolja investicij­a

sam došla s mužem Aleksandro­m i tu se od početka osećam kao kod kuće. Srpski sam učila uz muža dok smo živeli u Pragu, a otkad sam ovde, najviše reči naučila sam na pijaci u 44. bloku. Prija mi kad me predstave kao dizajnerku nakita koja u svetu prezentuje Beograd, jer je to grad u kojem stvaram – priča Daniela.

Njen muž je gemolog, tj. poznavalac dragog kamenja, pa ju je njegovo ogromno znanje o svim vrstama dragulja i bisera nadahnulo da počne da dizajnira nakit. Onaj luksuzan, autorski. Jednostavn­e geometrijs­ke forme i oblici su njen izbor jer je nakit počela da dizajnira samo za sebe.

– Lepota mog nakita je u jednostavn­osti, a vrhunski kvalitet kamenja i precizna izrada čine ga vanvremens­kim. Inovacija je što svaki prsten može da bude i privezak – objašnjava naša sagovornic­a i dodaje da ne podleže modnim trendovima ni u jednoj sferi života.

Veliki je gurman, pa je već stigla da napiše i izda kuvar srpskih jela na češkom. Simpatično objašnjava kako je zaljubljen­a u ovdašnju hranu, naročito u ona stara jela na kašiku koja je naučila da sprema od svekrve.

Za kraj je pitamo da li su dijamanti najbolji prijatelji žene, kako je pevala Merilin Monro.

– Kamen ne može da bude prijatelj nijednoj ženi, ma koliko skup bio, ali je sigurno najbolja investicij­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia