Blic Zena

Hrana koju vaše lice ne voli

Ukoliko olako posežete za čašom vina, parčetom torte ili šoljom mleka, dobro razmislite, jer vam ove namirnice mogu pokvariti ten

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Hrana koju biramo utiče na naše sveukupno zdravlje, ali ona se oslikava i na licu. Tako od nekih namirnica žena prosto procveta, ali od drugih ume da deluje umorno, izborano, starije. Stručnjaci kažu da takozvano vinsko, šećerno ili mlečno lice pokazuje koju hranu i pića valja izbegavati ukoliko biste da imate svež i blistav ten.

VINSKO LICE

Preterano konzumiran­je alkohola nikako nije dobro iz više razloga, a loše utiče i na ten. Alkohol dehidrira kožu, što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži, kaže dermatolog Svetlana Minić. Zato ako imate naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spuštene kapke, proširene pore, dehidriran­u kožu koja se peruta, a obrazi i nos su vam crvenkasti, obavezno smanjite alkohol.

MLEČNO LICE

Ako su vam kapci otečeni i imate tamne podočnjake, kao i sitne bele bubuljice po licu, naročito na bradi, to može biti znak da vaš organizam ne trpi laktozu. Zato bi bilo najbolje da izbegavate mlečne proizvode. Ovakve promene na licu mogu nastati i zbog hormona kojih danas ima u mleku, jogurtu, siru…

ŠEĆERNO LICE

Veći unos šećera često bude okidač za mnoge procese u telu, pa se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog čega on postaje krut, a koža gubi elastičnos­t. Posledica su bore i linije na čelu, otečeno područje ispod očiju, kao i osećaj suve i tanke kože, kaže naša sagovornic­a. Javljaju se i bolne potkožne bubuljice svuda po licu, te zato pripazite koliko šećera konzumirat­e.

Bore, bubuljice i suva koža mogu biti znak da vam ne prijaju alkohol, mlečni proizvodi ili šećer

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia