Blic Zena

Najveće zablude o sunčanju

Da ne biste izgoreli na suncu uprkos tome što nanosite preparate sa zaštitnim faktorima, evo šta treba da znate o njima

-

Odlazak na more svi željno iščekuju već krajem proleća, ali osobama svetle puti rajske lepote mora i plaže neretko se pretvore u pakao. Neadekvatn­a zaštita od sunca rezultira opekotinam­a na koži koje mogu da pokažu posledice i decenijama kasnije. Velike greške prave i oni s tamnijim tenom, a uz otklanjanj­e najčešćih predrasuda u vezi sa sunčanjem odmor može da bude ugodniji i sunčanje zdravije.

Faktor 30 mi je dovoljan

Zaštitni faktor označava snagu zaštite od štetnih ultraljubi­častih ili UV zraka, ali preparati za sunčanje treba da štite i od infracrven­ih ili IR-A zraka, koji su četiri puta opasniji i štetniji od UV zraka. Dermatoloz­i kažu da IR-A zraci više i dugoročnij­e oštećuju kožu jer prodiru najdublje i remete joj DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

Zato prvo pročitajte od kakvog sve zračenja štiti preparat, a ako pokriva i UV i IR-A zrake, onda se usredsredi­te na jačinu zaštitnog faktora. Broj SPF znači koliko puta smete da budete na suncu duže nego bez zaštite. Dakle, SPF 30 vam omogućava da budete van hlada 30 puta duže ako preparat nanosite 20-ak minuta pre izlaganja suncu, kao i odmah nakon plivanja, ako zaštitni sloj obnavljate na dva sata i niste na suncu kad je zračenje najjače – od 10 do 16 časova.

Koža mi ne gori, ne treba da je štitim

Osobe koje imaju prirodno tamniji ten, te posle dandva letovanja dobiju preplanuli izgled, smatraju da im faktor zaštite uopšte nije potreban. Krema sa zaštitnim faktorom ne štiti kožu samo od gorenja, već sprečava prolazak UV zraka, što podrazumev­a da i tamnija, osunčana koža mora podjednako da se tretira zaštitnim faktorom kao i svetla.

Koristim preparate samo leti

Većina nas se kreme sa zaštitnim faktorom seti tek kada obuče kupaći kostim. A već od početka proleća kožu treba štititi i pripremiti za kasnije visoko zračenje i letnje vreme, kad nosimo oskudnu odeću i provodimo više vremena na direktnom suncu. Od početka proleća do kraja leta treba da se koriste kreme sa zaštitnim faktorom od 30 do 50, a tokom jeseni i zime one s faktorom 15 ili 20.

 ??  ?? Preparat za sunčanje mora da ima i zaštitu od infracrven­og IR-A zračenja, koje je četiri puta opasnije i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno
Preparat za sunčanje mora da ima i zaštitu od infracrven­og IR-A zračenja, koje je četiri puta opasnije i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia