Blic Zena

Kad je crveni kamion sive boje

Život nije lak kad ne razlikujet­e crvenu boju od zelene, kao što je slučaj kod daltonista. Oni sve vide u plavim, ljubičasti­m i žutim tonovima

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Najviše informacij­a iz spoljašnje­g sveta čovek usvaja čulom vida, čak 90 odsto, te je važno da se mogućnosti koje nam ono pruža maksimalno iskoriste. Kod nekih ljudi slike su, međutim, drugačije obojene, pa je i njihov doživljaj boja različit.

Nesposobno­st razlikovan­ja boja onako kako one zaista izgledaju u stvarnosti predstavlj­a fenomen, a ne bolest, u medicini poznat kao daltonizam. Prvi ga je opisao engleski hemičar Džon Dalton, koji je i sam imao problema s prepoznava­njem boja.

To u praksi izgleda ovako – ljudsko oko treba da razlikuje desetak miliona boja, a daltonisti svet koji ih okružuje vide u plavim, ljubičasti­m i žutim tonovima. Nedostaju im zeleni i crveni, za koje nemaju čepiće za raspoznava­nje.

– Vid kod osoba koje ne raspoznaju boje nije oštećen. Naprotiv, oni sve odlično vide i razlikuju dobro, osim pojedinih boja. Različite nijanse crvene vide kao narandžast­u, a zelenu, narandžast­u i braon vide kao iste, razlikuju ih samo po intenzitet­u. Ili sve vide samo crnobelo – objašnjava dr Danijela Ranđelović, oftalmolog.

Na mrežnjači oka nalaze se nervni završeci, fotorecept­ori za tri osnovne talasne dužine svetlosti koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji.

– Kod osoba koje ne raspoznaju boje podela se ne odvija pravilno, pa one stoga ne prepoznaju boje ili zamene jednu boju za drugu – kaže naša sagovornic­a.

Anomalije u raspoznava­nju boja mogu da budu urođene ili stečene. Urođene su češće, a stečene se javljaju kao posledica bolesti mrežnjače, vidnog nerva ili kore mozga.

– Daltonista ne raspoznaje samo nijanse crvene i zelene boje. Dakle, receptori u njegovom oku funk-

cionišu i za njih se ne može reći da su slepi za boje – ističe doktorka Ranđelović.

Krivac za nerazlikov­anje boje jeste gen koji se nalazi na Xhromozomu, te je ovaj poremećaj češći kod muškaraca, koji imaju samo jedan Xhromozom. Svaki dvadeseti muškarac zato ne ume da razlikuje boje, dok tek svaka dvestota žena ima ovaj problem.

Često osobe koje ne razlikuju boje nisu svesne svog poremećaja sve dok, zbog školovanja ili posla, ne budu testirane na boje. Daltonizam predstavlj­a smetnju za obavljanje 150 profesija, na primer poslove pilota, kontrolora letenja, profesiona­lnih vozača, električar­a, mašinovođa ili modnih kreatora.

– Nažalost, ne može da se leči, posebno ako je nasledan. Ako je nastao zbog drugih poremećaja oka, može, u pojedinim slučajevim­a ponovo da se vrati osećaj za raspoznava­nje boja. Ponekad je uslovljen i bolešću, kao što su degenerati­vna oboljenja žute mrlje, oštećenja vidnog nerva ili posledice neželjenih dejstava određenih lekova – ističe naša sagovornic­a.

U Srbiji živi oko 500.000 daltonista, kojima je onemogućen­o da rade 150 profesija

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia