Blic Zena

Budite mama od autoriteta

Autoritet nije isto što i diktatura. Njegova svrha je da naučite dete da vas poštuje i da bude odgovorno, ali ne i slepo poslušno

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Vi ste ponosna mama i deca zauzimaju visoko mesto u vašem životu. Poklanjate im mnogo ljubavi i pažnje, požrtvovan­i ste, tolerantni, trudite se da im ne gušite kreativnos­t, radoznalos­t, usmeravate ih i podstičete da misle svo- jom glavom i da se pripreme za svet odraslih. Nikad niste bili za diktatorsk­i stil vaspitanja. Niste želeli da autoritet gradite na strahu, da vas deca slušaju jer vas se plaše ili da osećaju strahopošt­ovanje prema vama.

Međutim, i pored svega toga često se nađete u situacijam­a kad se zapitate gde ste pogrešili. Osećate da deca ne umeju da cene vaš trud, da vas ne poštuju i da koriste vašu dobrotu. Shvatate da im niste dovoljan autoritet i pitate se ka- ko je došlo do toga da deca počnu vama da komanduju. Imate osećaj da vas gledaju kao kućnu pomoćnicu, a ne kao mamu i užasno se osećate zbog toga.

Ovako bi ukratko mogla da se opiše priča mnogih mama koje su svesne toga da deca u njima ne vide autoritet. One su nezamenlji­ve kad je u pitanju pružanje ljubavi i podrške deci, ali su slabe u treniranju strogoće. Ali i to može da se promeni, a naša sagovornic­a Branka Vasilev, psiholog i volonterka Centra za mame, otkriva šta treba da radite ako želite da vas deca poštuju i da u vama vide autoritet.

Budite spremne da se menjate

To je neophodno ako želite da deca počnu da vas poštuju, da imaju više obzira prema vama i da se ponašaju odgovornij­e. Prvo vi morate da promenite neke svoje stavove, postupke i očekivanja u odnosu na decu ako želite da se ona drugačije ponašaju prema vama.

nemojte da zapostavlj­ate svoje potreBe

– Iako ste mama, morate da mislite i na sebe. Ne treba da vas muči osećaj krivice zbog toga što ćete tražiti malo slobodnog vremena koje će biti samo vaše, mir dok gledate film ili tišinu dok telefonira­te – savetuje Vasileva.

postavite deci jasne zahteve

Umesto da deci stalno dozvoljava­te jedno te isto, postavite pred njih određene

Ne skačite na svaki dečji hir jer će vas deca više ceniti ako umete da kažete „ne“i pokažete svoje ja. Kad ste isuviše požrtvovan­i, popustljiv­i i trpeljivi, oni to počnu da koriste umesto da cene

zahteve. Na primer, očekujte da se i oni sete vašeg rođendana, zahtevajte da budu učtivi prema vama i pokažite im šta vam smeta. – Imajte u vidu da nema autoriteta bez bliskog odnosa sa detetom zasnovanog na poverenju i međusobnom poštovanju. Stoga je važno da ako im nešto obećate to i ispunite - kaže Vasileva.

Podelite kućne poslove

Dajte deci zaduženja u skladu s njihovim uzrastom. Naoružajte se strpljenje­m, jer u početku neće biti lako i biće potrebno vreme da se naviknu na promene. Ne podsećajte ih na obaveze, već ih pustite da se suoče sa posledicam­a neispunjav­anja istih.

držite se pravila dosledno

Ako ste uveli pravilo da dete treba samo da skupi svoje igračke, pridržavaj­te ga se. Ukoliko prva tri dana samo složi igračke nakon odugovlače­nja i ubeđivanja s vama, a četvrtog dana vi to uradite uz obrazložen­je da nemate više vremena i strpljenja da svako veče objašnjava­te jedno te isto, vaš prethodni trud je bio uzaludan. Niste ostale dosledne i dete je uvidelo da se isplati da bude uporno i da odugovlači sa skupljanje­m igračaka jer će mama na kraju popustiti.

 ??  ??
 ??  ?? Dajte deci zaduženja u skladu
s njihovim uzrastom. pustite ih slobodno da vam pomažu u obavljanju kućnih poslova jer ih
tako učite i odgovornos­ti
Dajte deci zaduženja u skladu s njihovim uzrastom. pustite ih slobodno da vam pomažu u obavljanju kućnih poslova jer ih tako učite i odgovornos­ti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia