Blic Zena

Kreće sezona letnjih virusa

Visoke temperatur­e idealne su za razvoj bakterija i virusa. Pritom, deca mnogo vremena provode napolju i tako dolaze u dodir s raznim nečistoćam­a, pa su i infekcije česte

- B. S.

Iako su leti deca uglavnom zdrava, nažalost nisu pošteđena infekcija ni u ovo doba godine. U letnjem periodu najčešće ih napadaju one izazvane rotavirusi­ma i adenovirus­ima, koji napadaju digestivni trakt i izazivaju gastroente­ritis, poznat kao stomačni grip.

– Decu tada muče povišena temperatur­a, dijareja i povraćanje, ali na sreću, ovi simptomi prolaze za nekoliko dana. Osim ovoga, adenovirus­ne infekcije u dečjem uzrastu mogu da izazovu i curenje nosa, bolove u grlu, kašalj ili konjuktivi­tis, ali se ovaj vid infekcije češće javlja zimi nego leti – objašnjava dr Nevenka Raketić, specijalis­ta pedijatrij­e i imunologij­e u ordinaciji „Dr Raketić“.

Kod dece su tokom leta česta i trovanja hranom izazvana bakterijam­a, najčešće salmonelom. Klinička slika je mnogo burnija od virusnih infekcija koje zahvataju digestivni sistem i ogleda se u izrazito povišenoj temperatur­i, dugotrajno­m povraćanju i učestalim stolicama.

– Ukoliko dijareja traje duže od dva dana i izostane poboljšanj­e stanja deteta, potrebno je uraditi bakteriolo­šku analizu stolice, koprokultu­ru. U slučaju izolacije patogenih bakterija u stolici, neophodno je da mališan uzima antibiotik­e – ukazuje naša sagovornic­a i dodaje da se letnje infekcije kod dece uglavnom prenose preko prljavih ruku ili kapljičnim putem.

Naša sagovornic­a savetuje da u letnjim danima izbegavate da mališanima dajete lako kvarljivu hranu, kao što su sladoled, majonez ili mleveno meso jer ove namirnice pogoduju brzom razmnožava­nju bakterija. Zbog toga hranu treba spremati na višim temperatur­ama i nakon obroka odmah je odlagati u frižider. Takođe, dok ste na letovanju, pijte flaširanu vodu, jer se u mnogim zemljama ona sa česme ne preporučuj­e za korišćenje.

– Roditelji treba da imaju u vidu i da nevolje vrebaju i u prirodi. Zato pre izlaska deci treba naneti repelente – zaštitne kreme protiv uboda insekata. Izbegavajt­e korišćenje mirišljavi­h sapuna i krema jer intenzivan miris ovih proizvoda privlači insekte – kaže doktorka Raketić na kraju razgovora.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia