Blic Zena

Odmor kod kuće

-

Evo, bliži se i meni godišnji odmor, ili, što bi Englezi rekli, vekejšn. Međutim, taj vekejšn podrazumev­a, jelda, da nekud i odeš, opustiš se, na sve zaboraviš, kupaš se, po mogućstvu u slanoj vodi, šetaš, udišeš svež vazduh. Ja čim pomislim na odmor, već vidim sebe na plaži, kako po ceo dan ne izlazim iz vode. O, da, izdržavam više čak i od dece. Ali katkad nije sve tako tirkizno i blistavo, naročito kad na red stigne krečenje. A ponekad se okrečiti mora. U mom slučaju baš-baš mora. Bila su deca maštovita, naročito ovo mlađe, pa šaralo flomastero­m kad niko ne gleda i gde sme i gde ne sme. Pa procurila voda komšiji sa sprata iznad našeg, a meni podbuo ceo zid, prosulo se i neko čokoladno mleko... I tako, ne može da se odlaže.

I tako sam ja došla u situaciju da odlučim hoću li sređivati ili uživati. Jedan dan kažem sebi: „Idi, pa nek ide život“, a onda drugi dan oklevam.

Kad, kaže meni koleginica najnovije saznanje sa interneta. U poslednje vreme svetom se brzinom munje širi novi trend. Stejkejšn. Znate li šta je to? To je kada uzmete odmor, a onda lepo sedite kod kuće umesto da nekud otputujete. I baš u tome uživate. Onako, sa sve četiri uvis. Kažu ljudi sa Zapada, to je jedini pravi način da se opustiš. U ovo brzo doba, kad najmanje vremena provodimo kod kuće, s porodicom, ostati kod kuće 14 dana najbolje je rešenje, tvrde.

Otkrili su toplu vodu! Zamislite! Pa jeste, kad ničeg u životu nisi željan, kad znaš da, samo ako hoćeš, možeš da otputuješ bilo kuda, ostati kod kuće zaista nije problem.

Ali kad godinama nikud nisi otišao, kad krpariš za more u septembru, i to autobusom, cele godine, kad kod kuće sediš i ujutru i po podne i uveče, ako ne radiš, kad ti se od okretanja po kući vrti u glavi i više ne znaš šta ćeš, onda je ostati kod kuće u vreme godišnjih odmora veliki problem. Većina nas bi baš na vekejšn, ali će najverovat­nije na prinudni stejkejšn.

Stejkejšn. znate li šta je to? To je kada uzmete odmor, a onda lepo sedite kod kuće umesto da nekud otputujete. I baš u tome uživate

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia