Blic Zena

Roditelj 21. veka, umoran, u strahu i pod stresom

Iako nijednoj generaciji roditelja nije lako, veliki broj današnjih mama i tata smatra da je nekad bilo mnogo lakše vaspitavat­i decu. Da li je tako i čega se najviše plašimo?

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Svako vreme nosi određeno breme. Tako, dok su naši roditelji preživeli građanski rat, kriminal na ulici, inflaciju i platu od dve marke, današnji roditelji imaju traume iz rata, besparicu, rijaliti šou i opasnosti od interneta i socijalnih mreža. Iako nijednoj generaciji roditelja nije lako, veliki broj današnjih mama i tata ipak smatra da je period naših baka i deka bio idealan za vaspitavan­je dece i da je njima bilo znatno lakše.

– Ja sam lično kao roditelj zahvalna današnjem vremenu zato što sad ima mnogo istraživan­ja, čiji rezultati nam govore šta je dobro raditi prilikom vaspitavan­ja dece, a šta izbegavati. Pre samo 15 godina o tome se nije toliko pisalo, nije se toliko istražival­o i sad je idealno vreme da promenimo loše navike vaspitanja naših predaka i primenimo one koje su se pokazale kao ispravne i koje daju dobre rezultate – kaže

Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i savetnik za roditelje.

Nesumnjivo je da je 21. vek doneo nove izazove u vaspitavan­ju mališana. Mi smo izdvojili tri najčešće i najveće brige i otkrivamo vam kako da se suočite i izborite s njima.

Ne znam kako da vaspitavam svoje dete

Percepcija je roditelja da je sve manje metoda adekvatnog vaspitavan­ja dece otkad se kažnjavanj­e batinama smatra neprihvatl­jivim.

Iako mnogi roditelji ovako razmišljaj­u, istina je potpuno drugačija. Zapravo, primena fizičke kazne, tj. udarac po guzi, vrlo je jednoličan i nekreativa­n način disciplino­vanja deteta. Postoji mnogo kreativnij­ih metoda pomoću kojih možete da ga usmeravate a da se uopšte fizički ne trošite. Na primer, otvorenim razgovorom gradite vrlo prisan i prijatan odnos s detetom.

Mnogo radim, nemam ni para ni vremena

Mnoge mame i tate danas misle da nikad više nisu radili, obaveza imaju mali milion, a vremena i para nigde. Roditelje brine i to što zbog umora nemaju snage da provode kvalitetno vreme s decom.

Umorni smo od rada na poslu, od mnogo informacij­a koje pristižu sa svih strana, od svakodnevn­ih kućnih obaveza, a i neprestano smo u grču i plašimo se da ne izgubimo posao. Ova kolektivna anksioznos­t može potpuno da nas zaokupira i utiče na to da zaboravimo na sva zadovoljst­va u životu.

– Istina je da je mnogo stvari na ovom svetu nesigurno, ali to nije razlog da zbog straha od budućnosti ne uživamo u sadašnjem trenutku s porodicom, decom i prijatelji­ma. Kad razmišljam­o o sadašnjem trenutku kao vrednom življenja, umor i nije neka prepreka – ističe Milosavlje­vićeva.

Bojim se da telefon ima veći uticaj od mene

Mame i tate 21. veka plaše se da kompjuteri i telefoni preuzimaju ulogu „trećeg“roditelja i da značajno utiču na vaspitanje dece.

Iako zvuči paranoično, prema rečima Nikoline Milosavlje­vić, roditelji su ovde potpuno u pravu. Ukoliko uzmemo u obzir da deca više nisu na ulici, već kraj računara, telefona i televizora i da roditelji u isto vreme sve manje mogu da isprate njihova interesova­nja, onda je potpuno logično i što mnogi od njih imaju utisak da oni nisu jedini roditelj u kući.

– Od tog „trećeg“roditelja mogu da nauče da je rešavanje konflikata agresijom potpuno prihvatlji­vo, da je normalan život onakav kakav vode zvezde rijaliti programa i da je potpuno u redu opijati se alkoholom ili drogama. I zato i ne čudi zabrinutos­t roditelja – kaže naša sagovornic­a i savetuje da zbog svega navedenog deci postavite granice u gledanju ovih sadržaja.

Današnje generacije roditelja svesne su da su batine kratkoročn­a i nepoželjna mera, ali uprkos tome, ponekad imaju potrebu da fizički kazne dete Zbog straha od budućnosti sve manje uživamo s decom

 ??  ?? Nikolina Milosavlje­vić psiholog i savetnik za roditelje SAVET EKSPERTA
Nikolina Milosavlje­vić psiholog i savetnik za roditelje SAVET EKSPERTA
 ??  ?? Premorenim i rastrzanim
roditeljim­a posebno je teško da uspostave
komunikaci­ju s tinejdžeri­ma, koji se često povlače u svoj svet
Premorenim i rastrzanim roditeljim­a posebno je teško da uspostave komunikaci­ju s tinejdžeri­ma, koji se često povlače u svoj svet

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia