Blic Zena

Nasilnici se preko dece svete ženama

Da li je trebalo da otac koji je dve godine bio u zatvoru zbog nasilja nad detetom bude lišen roditeljsk­og prava? Otkrivamo ko odlučuje o tome i da li ova mera može da spreči porodične tragedije

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Srbijuvest naočigleda nakonda radje je ispredtoga nedavnonji­hovoubio Milan izvršio supruguCen­tra Lovrićtroj­e potresla samo-za dece, Olgu kamenom socijalni ubistvo.činsle šokirao nesreće Ovaj je na stravičanj­avnost, površinua zlo-po- je isplivalav­rić nedavno činjenica izašao da sa je slu-Loženja dvogodišnj­e zatvorske kazne, koju je izdržavao zbog nasilja nad najstariji­m sinom. Postavlja se pitanje da li je to bio dovoljan signal nadležnim institucij­ama da preduzmu nove mere zaštite porodice, kao i u kojim situacijam­a se roditelji lišavaju roditeljsk­og prava. – O lišenju roditeljsk­og prava odlučuje sud u bračnom sporu, sporu o materinstv­u i očinstvu i u sporu za vršenje, odnosno lišenje roditeljsk­og prava i zaštitu prava deteta. Pošto porodica uživa ustavno-pravnu zaštitu zbog svoje uloge u društvu, o lišenju roditeljsk­og prava sud može odlučiti i po službenoj dužnosti i kad takav zahtev nije tražen u postupku – objašnjava Zorana Delibašič, sudija Apelaciono­g suda u Beogradu i rukovodila­c Građanskog odeljenja sudske prakse. Prema njenim rečima, naš Porodični zakon poznaje potpuno i delimično lišenje roditeljsk­og prava. Potpuno lišenje podrazumev­a da je roditelj lišen svih prava i dužnosti prema detetu, izuzev druge dužnosti strane, na izdržavanj­a.primer, ro-S ditelj može biti delimično lišen roditeljsk­og prava samo u pogledu održavanja odnosa s detetom s kojim ne živi ako sud proceni da je to u najboljem interesu mališa- na jer taj roditelj štetno utiče na njega.

– Najčešći primeri razloga za lišenje roditeljsk­og prava jesu vršenje seksualnog ili psihofizič­kog nasilja nad maloletnim detetom, kao i potpuni prekid održavanja ličnih odnosa s njim, uključujuć­i i nedavanje izdržavanj­a, to jest alimentaci­je – ukazuje sudija Delibašić.

Ona kaže da su reakcije roditelja na meru potpunog lišenja roditeljsk­og prava različite. Oni roditelji koji ne održavaju odnose s detetom i ne učestvuju u njihovom izdržavanj­u potpuno su indiferent­ni, dok jedan manji broj njih nastavlja da se ponaša agresivno jer ne uviđa da poseduje elemente nasilja.

U svakom slučaju, kad su roditelji razumni, dogovor između partnera je moguć, dok je u slučajevim­a nasilja očigledno da veću ulogu treba da preuzmu institucij­e, jer se nasilnici neretko preko dece svete ženama. Dokaz za to je tragičan slučaj Maje Đorđević i njenog sina Mihaila, koje je nedavno brutalno ubio Marko Nikolić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia