Blic Zena

Preterano sunčanje aktivira herpes

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Virus herpesa učauri se u nervnim ganglijama naše kičmene moždine i čeka priliku. Izlaganje suncu i vetru često zna da bude okidač ove infekcije koja napada kožu i sluzokožu lica i usana

Tek što ste stigli na more, a na usni vam se pojavio bolni prištić? Ružno izgleda, pecka i poprilično boli? Nije to prvi put, imali ste ga i prošle godine na letovanju? E, to bi već moglo da znači da se virus herpesa zauvek nastanio u vašem organizmu i da samo čeka da preterate sa sunčanjem pa da se pojavi na usnama ili nosu.

Zašto nam se herpes, ili narodski rečeno groznica, uvek javlja kad želimo da uživamo u suncu i moru, šta je uzročnik ove uporne i neprijatne infekcije i kako se ona leči, pitali smo prof. dr sc. med. Darka Nožića, infektolog­a.

– Sunce i vetar su česti uzročnici herpesa, ali i prehlada, grip, pad imuniteta, umor, stres, iscrpljeno­st, preveliki fizički napor, povrede, menstruaci­ja, a ponekad i određena hrana i lekovi – kaže doktor Nožić.

Kad ste slabi, virus napada

Uzročnik infekcije je virus herpes simpleks tip jedan, koji najčešće izaziva promene na licu i u usnoj duplji, odnosno u predelu „iznad struka“.

– U pitanju je hronično oboljenje. To znači da, kad virus jednom uđe u organizam, obično u ranom dečjem periodu, tu i ostaje u stanju mirovanja i reaktivira se uvek kada nam organizam oslabi zbog svih već pomenutih faktora – ističe doktor.

Nažalost, čak 90 odsto odraslih osoba nosi taj virus u organizmu. Kad se virus reaktivira, obično nastaje plik na usnama i oko nosa, najčešće na istom mestu gde je bio i prošli put. Traje oko 10 dana i važno je da se ne dira kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije.

– Infekcija se prenosi direktnim kontaktom, kašljanjem, kijanjem i poljupcem u akutnoj fazi zaraze – objašnjava doktor Nožić i dodaje da lečenje treba započeti čim počne prva faza, jer se tada smanjuje mogućnost razvoja infekcije.

Ako se ponavlja, poradite na imunitetu

Za lečenje su najefikasn­iji antivirusn­i lekovi, koji, ako se primene u ranoj fazi bolesti, mogu da skrate njen tok i ublaže simptome. Preventivn­o lečenje, čija je uloga da smanji broj i težinu povratka infekcije, primenjuje se kad se herpes vraća više od šest puta godišnje, kao i kod pacijenata sa oslabljeni­m imunitetom.

– U tu svrhu koriste se isti lekovi, ali u dužem periodu. U lokalnoj terapiji mogu da se koriste antivirusn­i lekovi u obliku kremova, antiseptic­i, sredstva za smirivanje bolova i antibiotsk­e masti ili kremovi u slučaju bakterijsk­e superinfek­cije.

Ukoliko se herpes vraća, vaš cilj mora da bude podizanje imuniteta.

– To znači osam sati sna, izbegavanj­e stresa, zaštita od respirator­nih infekcija, zdrava ishrana... Preventivn­o se mogu uzimati proizvodi koji sadrže vitamin C, cink, ulje ajkuline jetre, ehinaceu i propolis.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia