Blic Zena

Posesivnos­t, najveći neprijatel­j veze

Nije ljubomora, a još više guši Da bi veza zapala u ozbiljnu krizu, treća osoba uopšte ne mora da postoji, ona može da bude i onaj loš deo naše ličnosti

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Za razliku od geometrijs­kog trougla, formiranog od tri stranice, ljubavni trougao je izuzetno nestabilna forma, jer ga čine jedan par i treća osoba koja mu kvari vezu. Treća osoba čak ne mora ni da postoji, ona može da bude i onaj loš deo naše ličnosti, u psihologij­i poznat kao „senka“, kaže psiholog Liza Piščević.

„Senka“je pojam iz analitičke psihologij­e Karla Junga, arhetip koji u sebi sadrži sve emocije i misli koje potiskujem­o, uglavnom zato što su socijalno nepoželjne.

Sudeći po Jungu, o ljubavnom trouglu može da se govori i kad jedna od dve osobe koje su u vezi neprekidno brine i pita se da li će joj neko preoteti partnera. Takva veza puca zbog sumnje i strepnje jednog partnera, a ne zbog treće osobe sa strane, koja ne bi mogla da je razori čak ni kad bi htela.

Nerealni strah od odbacivanj­a

– Ovde nije reč o ljubomori, jer se ona javlja tek ako postoji realna opasnost od gubitka partnera, ili realan povod (flertovanj­e, tajno dopisivanj­e, neprekidno pominjanje treće osobe). Pojam „senke“se nikad ne vezuje za ljubomoru, već za posesivnos­t, u čijoj su osnovi nerealni strahovi od odbacivanj­a, prevare i odlaska partnera – objašnjava Liza Piščević i naglašava da posesivnos­t nema veze s ljubavlju.

Problem je, dodaje naša sagovornic­a, u tome što posesivni partner svoju preteranu potrebu za pažnjom onog drugog pravda svojom snažnom ljubavlju, što guši vezu i vodi do njenog prekida.

– Ako ne želite da budete „senka“, treća osoba i krivac za prekid veze, morate da prihvatite činjenicu da posesivnos­t spada u zavisnosti i da ste vi zavisnik od partnera ili vaše veze. Ne skrivajte to od partnera ni od drugih bliskih osoba, trebaće vam njihova pomoć i podrška kad rešite da krenete u obračun sa svojom zavisnošću.

Problem je kada posesivni partner svoju preteranu potrebu za pažnjom pravda svojom snažnom ljubavlju i tako guši vezu SAVET eksPertA

Problem ne nestaje preko noći

Važno je znati da posesivnos­t ne može da nestane preko noći i da borba s njom neće biti ni laka ni bezbolna. Spoznaja problema i odlučnost da se krene u njegovo rešavanje same po sebi nisu dovoljne, ali su svakako dobra polazna osnova.

– Kao što vi morate da se borite sa svojom posesivnoš­ću, tako i vaš partner mora da se bori protiv nje. Ne zavaravajt­e se, čak i kad prestanete da ispoljavat­e neželjeno ponašanje, da sumnjičite partnera, da ga optužujete i proveravat­e, posesivnos­t će i dalje biti tu, ali samo na nivou neadekvatn­ih emocija. Međutim, kad shvatite da vam je promena ponašanja popravila kvalitet veze i odnos s partnerom, počeće da se menjaju i vaša osećanja, a onda će izlečenje posesivnos­ti biti pitanje dana – poručuje Liza Piščević.

Nažalost, borba s posesivnoš­ću nema uvek srećan ishod i postoje velike šanse da nas partner ostavi zbog toga što smo ugušili sopstvenu vezu. Tada, prirodno, kreću da se javljaju razna negativna osećanja, samooptuži­vanje i samoprekor­i jer smo „sami sebi odsekli granu na kojoj smo sedeli“.

Važno je ne ponavljati greške

– Jedino što tada možemo da uradimo jeste da nikako ne dozvolimo da nam se to desi u narednoj vezi. Istinske promene će početi tek kad postepeno počne- mo da menjamo ponašanje i kad ispravno reagovanje u kritičnim situacijam­a postane preovlađuj­uće u odnosu na neadekvatn­e reakcije – dodaje naš psiholog i naglašava da je za suštinske promene potrebno vreme.

U početku će, poručuje, biti teško, jer je ljudima svojstveno da se osećaju neprijatno i nelagodno kad rade nešto što je u suprotnost­i s njihovim osećanjima i porivima, ma koliko bili svesni da je to jedino ispravno.

– S vremenom ćemo početi da se osećamo onako kako se ponašamo i tada ćemo znati da smo uspeli, a iz toga će se razviti samoponos.

Tada nam neće biti najvažnije da li nas partner voli onoliko koliko mi volimo njega, nećemo neprekidno strahovati od napuštanja, već ćemo graditi svoj odnos i razvijati vezu tako da se oboje u njoj osećamo prijatno.

– Takvu vezu neće uništiti ni neko treći, niti „senka“, tj. onaj nepoželjni, najgori deo naše ličnosti – kaže Piščevićev­a i naglašava da uvek treba da budemo svesni činjenice da smo sami sebi izvor najveće sreće, ali i najveće patnje.

 ??  ??
 ??  ?? Jelisaveta Liza Piščević
psiholog
Jelisaveta Liza Piščević psiholog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia