Blic Zena

Letnja formula za savršenu kožu

-

Maksimalna nega + zaštita od sunca Ako se leti pridržavat­e dva osnovna pravila nege, nemate razloga za brigu. U suprotnom, rizikujete da dobijete opekotine, fleke, suvu kožu koja se peruta i sklona je iritacijam­a

Kožu je neophodno negovati čitave godine, a leti joj je, pored klasične nege, neophodna i dodatna zaštita od štetnih spoljašnji­h uticaja. Zato dermatoloz­i, na prvom mestu, u mesecima kada je koža izloženija štetnom dejstvu sunčevih zraka, ističu koliko je važno da je negujete blagim preparatim­a koji imaju pH vrednost 5,5, kao i ona sama, i koji sadrže visok zaštitni faktor za skoro potpunu zaštitu od UV-A zraka.

U PREPARATIM­A TRAŽITE VITAMIN E I PROVITAMIN B5

Kako je osnovna funkcija kože da brani organizam od štetnih spoljnih uticaja, važno je koristiti preparate za negu koji će joj, na prvom mestu, pomoći da ostane zdrava i da ne izgubi svoju osnovnu funkciju. Zato kozmetika koju koristite ne treba da sadrži štetne konzervans­e, veštačke boje i alkohol, koji mogu dovesti do oštećenja kože, već treba da bude neutralna, odnosno takve pH vrednosti koja neće poremetiti prirodni balans kože. Ovo je važno zbog toga što je površinski sloj kože kiseo, drugim rečima ima pH vrednost 5,5, i svako narušavanj­e ovog balansa izaziva probleme s kožom. Zato kreme sa pH vrednošću 5,5 pojačavaju zaštitnu funkciju kože i sprečava njeno isušivanje. Vitamin E i provitamin B5 takođe su poželjni sastojci preparata jer izuzetno hrane kožu i pospešuju njenu brzu regeneraci­ju u slučaju oštećenja.

MISLITE NA ZAŠTITU I OD UV-A I OD UV-B ZRAKA

Pored prave nege, leti je veoma važno da odaberete kreme koje, pored UV-B zaštite, blokiraju i UV-A zrake. UV-B zraci prodiru samo u površinske slojeve kože, uzrokuju klasične opekotine, koje takođe, u zavisnosti od stepena, mogu izazvati i hemijske promene u genetskom materijalu.

UV-A zraci pak prodiru u dublje slojeve kože, uzrokuju njeno prevremeno starenje, ali su odgovorni i za razvoj alergija na sunce. Stoga, iako UV-A zračenje ne izaziva jasne, odnosno vidljive promene na koži, i te kako je opasno zbog dubinskog efekta na kožu, naročito kada je duže izlažete suncu.

Naravno, dobra krema za zaštitu od sunca mora da bude i vodootporn­a kako se ne bi sprala nakon prvog ulaska u vodu, a poželjno je i da se lako nanosi, da nije masna i da ne ostavlja fleke na stvarima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia