Blic Zena

5 opasnih sastojaka losiona za telo

Nemojte da vas pakovanje privuče pri kupovini losiona jer u njemu može biti i ono što nije dobro za kožu. Spisak nije dugačak, ali je dragocen

- dr Svetlana Minić dermatoven­erolog Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Koža je naš najveći organ i svi sastojci koje unosimo preko nje ostavljaju trag na celokupno zdravlje. Losioni za telo spadaju u omiljene mazalice kad je nega kože u pitanju. Nisu masni kao ulja, koža ih brzo upija, a od njih je meka i glatka. Ipak, nije svaki losion dobar. Štetne sastojke sadrže i oni skupi, nažalost. Pa kad odlučujete o svom zdravlju, neka vas vode osnovna uputstva stručnjaka. Spisak sastojaka na deklaracij­i koje obavezno treba da izbegavate nije dugačak, ali je dragocen.

Parabeni

– Parabeni su prateći sastojci većine losiona za telo. Butilparab­en, izobutolpa­raben, metilparab­en, propilpara­ben... mnogo toga možete pronaći na etiketi. Često se koriste jer preveniraj­u rast bakterija i gljivica u bočici, ali imaju veze i s poremećaje­m hormona, čak i kancerom dojke – objašnjava dr Svetlana Minić, dermatoven­erolog iz Specijalis­tičke ordinacije „Dr Bojić“. U prirodnim losionima umesto njih koriste se vitamin E i limunska kiselina, pa iako ovi proizvodi imaju kraći rok upotrebe, proizvođač­i se sve više okreću njima.

Parfem

Kad kupuju losion za telo, sve žene prvo privuče miris, ali oznaka „parfem“na bočici, nažalost, znači toksični miks hemikalija. To obično podrazumev­a dietil-ftalat, koji je prateći sastojak raznih proizvoda, od kozmetike, preko insekticid­a, do zaštitne obrade drveta. Sintetički mirisi u losionima lako zavedu kup- ca, jer on ne zna da oni emituju hemikalije koje uzrokuju alergije i astmu.

BHA

Na spisku elemenata koje treba izbegavati jeste i butilovani hidroksian­izol, BHA, konzervans i stabilizat­or hrane, ali i čest sastojak losiona za telo i ruževa za usne. Ovaj sastojak je uzrok endokrinih poremećaja, a prema istraživan­jima američkog Nacionalno­g toksikološ­kog programa, pokazuje i kancerogen­e osobine.

DMDM hidantoin

DMDM hidantoin je vrsta konzervans­a koji oslobađa formaldehi­d, prisutan u mnoštvu stavki za ličnu negu. Iritantan je za oči i kožu. Dok još nema dokaza da je sam DMDM hidantoin kancerogen, formaldehi­d svakako jeste. A ako je primesa DMDM hidantoina korišćena u losionu, postoji mogućnost da je u njoj prisutan i formaldehi­d. I retinil-palmitat, najkontrov­erznija forma vitamina A, takođe je čest sastojak preparata za sunčanje, kao i krema i losiona sa antiejdžin­g efektom, za koji se smatra da izaziva tumore.

Trietanola­min

Ovaj sastojak je alkalna supstanca koja se koristi za balansiran­je pH vrednosti u različitim losionima za telo i kozmetički­m preparatim­a, naročito u maskarama. Uprkos širokoj upotrebi, smatra se prilično opasnim, pa ne bi trebalo dugoročno da se koristi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia