Blic Zena

Otkrijte da li ste fotosenzit­ivni

Kad leti pijete lek, obavezno pročitajte u uputstvu da li izaziva fotosenzit­ivnost, odnosno kako sunce deluje na njega

- V. N.

Pred godišnji odmor već smo toliko umorni da se to često odrazi i na naš imunosiste­m, pa nije retkost da se baš pred polazak na letovanje prehladimo ili razbolimo, što zahteva uzimanje lekova. Međutim, neki od njih mogu povećati osetljivos­t na sunčeve zrake, tzv. fotosenzit­ivnost, ili pak podstaći alergijsku reakciju kože, fotoalergi­jsku reakciju na ultraljubi­časte zrake.

– Fotosenzit­ivnost izazvana lekovima predstavlj­a osetljivos­t na sunce koja nastaje kada određeni lek, koji inače ne izaziva osetljivos­t, postane fotoaktiva­n pri interakcij­i sa UV svetlošću koja je prodrla u kožu. Dve su vrste ovih reakcija, fototoksič­nost i fotoalergi­ja, koje ponekad mogu nastati i istovremen­o – objašnjava Nina Dimitrov, magistar farmacije i specijalis­ta farmaceuts­ke zdravstven­e zaštite.

Fototoksič­ne reakcije su češće, podsećaju na opekotine i ograničene su na kožu izloženu suncu. Predstavlj­aju fotohemijs­ku reakciju, koja nije izazvana imunološki­m mehanizmom.

Za razliku od fototoksič­ne reakcije, fotoalergi­ja se javlja samo kod predisponi­ranih osoba i ne zavisi od doze leka.

– Fotosenzit­ivni lek hemijski se veže s proteinima kože i stvaraju se antigeni. Ponovno uzimanje istog leka u prisustvu UV svetlosti pokrenuće alergijsku reakciju.

Osetljivos­t na sunce prvo se javlja na otkrivenim delovima tela, što olakšava dijagnosti­ku.

– Najčešće promene su na licu, posebno na čelu, nosu, jagodicama. Blaže forme ispoljavaj­u se kao akutna koprivnjač­a, koja se razvija posle nekoliko minuta, a nakon jednog dana mogu nastati i ekcematozn­e promene. Snažnu fototoksič­nu reakciju predstavlj­aju sunčanica, otok i crvenilo kože, koja je bolna na dodir.

Fotoalergi­jska reakcija takođe može započeti koprivnjač­om, crvenilom i drugim promenama.

– Nažalost, ove promene mogu trajati mesecima ili čak godinama i mogu se javiti nakon svakog izlaganja suncu iako je ukinuta primena fotosenzit­ivnog leka.

Ako koristite lek za koji se zna da može izazvati fotosenzit­ivnost, najbolje je da izbegavate izlaganje suncu.

– Ukoliko ipak dođe do fotosenzit­ivne reakcije, potrebno je odmah prekinuti uzimanje fotosenzit­ivnog leka. U slučaju fototoksič­ne reakcije, ovaj postupak će uvek dovesti do izlečenja, što nije slučaj kod fotoalergi­je. Kod fotoalergi­je lečenje se sprovodi lokalnom primenom antialergi­jskih i antiinflam­atornih lekova (smanjuju upalne procese, kao što su kortikoste­roidi), koji otklanjaju simptome i ubrzavaju izlečenje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia