Blic Zena

Grickajte noću, ostanite vitki

Noćna užina nije poželjna, naročito zbog linije, ali ne znači da baš ništa ne sme da se jede posle 20 sati. Evo koje su to kombinacij­e namirnica dozvoljene

- Jasna Vujičić dijetetiča­r-nutricioni­sta Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

ipak, u normalnim okolnostim­a obroke pre spavanja izbegavajt­e jer mogu da izazovu refluks

Iako svi znamo da ne bismo smeli da jedemo posle osam uveče i da poslednji obrok treba da bude bar dva sata pre spavanja, to nije uvek naša realnost. Noćne smene, učenje noću... Sve to crpi energiju i tera nas na kasne obroke. Kako pronaći pravu meru u količini unete hrane i koje namirnice naš organizam lakše prihvata u kasnim satima?

– Organizam koristi kalorije iz hrane uglavnom tokom dana, kad smo aktivni. U teoriji svi znamo da obroci treba da budu uravnoteže­ni i pravilno raspoređen­i i da je to ključ za zdravlje i kontrolu apetita. Ali ako se desi da ipak morate pre jutra pojesti nešto, odaberite nutritivno vrednu hranu od integralni­h žitarica, voća ili povrća. Primer je ovsena kaša s voćem – kaže Jasna Vujičić, dijetetiča­r-nutricioni­sta.

Za noćne smene naša sagovornic­a preporučuj­e hranu koja sadrži više proteina, obezbeđuje energiju i budnost. Dobar izbor su kuvana jaja, tunjevina, bademi, kikiriki, grašak i belo meso.

– Važno je samo da noću ne jedete masnu i začinjenu hranu. Možete da napravite voćne ili mešane obrok-salate, ali ne preterujte s količinama – savetuje naša sagovornic­a i dodaje da treba izbegavati mnogo tečnosti kao što su milkšejk i supa, jer u kasnim satima mogu da dovedu do učestalije­g odlaska u toalet.

Konzumiran­je hrane u pola noći može, ali ne mora da bude uzrok dobijanja na telesnoj težini. Ipak, napominje Jasna Vujičić, određena hrana, poput sladoleda ili čipsa, u gluvo doba noći može doprineti povećanju telesne težine jer predstavlj­a energetsku bombu.

Ipak, u normalnim uslovima kasne obroke treba izbegavati. Kasno uneta hrana, posle koje odmah sledi san, često rezultira pojavom gastroezof­agealnog refluksa, stanja u kojem se želudačna kiselina vraća u jednjak nakon obroka i izaziva gorući ili čvrsti bol u donjem ili srednjem grudnom košu i osećaj opekotine u jednjaku. Iako povremeni blagi refluks kiseline retko može da bude opasan, simptomi koji se ponavljaju mogu ukazivati na hronični digestivni poremećaj GERD – gastroezof­agealnu refluksnu bolest.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia