Blic Zena

… da ću namerno abortirati

Anita M. (39), profesorka iz Sombora, abortirala je pre godinu dana. Evo kako danas gleda na taj događaj

-

Čim sam otkrila da sam drugi put u drugom stanju, znala sam da neću roditi to dete. Iako se muž i ja volimo, oboje smo bili izričiti oko toga nakon prvog deteta, koje je u to vreme imalo dve godine. Zato sam i ugradila spiralu, ali… jednostavn­o se desilo. Sad svakako znam da nijedan vid kontracepc­ije nije 100 odsto pouzdan.

I da se razumemo, nije se radilo tu o imanju ili nemanju prave ljubavi među nama. Vrlo dobro sam znala za koga sam se udala i koliko pomoći mogu da očekujem. Zato mi je trebalo dugo da se odlučim i za prvo dete. On zaposlen, ja takođe, nemamo baka-deka servis, tetke, ujne stričeve – sami smo, odnosno ja sam sama, pošto na njega ne računam mnogo. a kad možete da računate samo na sebe sto odsto, a pritom imate vrlo zahtevnu bebu koja mnogo plače, malo spava, mnogo voli da se nosa, a voli i vaše mleko, ali iz flašice, dve godine odgajanja čine vam se kao večnost. a kad uz to sami i kuvate, perete, čistite, peglate, šetate dete, idete u nabavku i malo

spavate, nakon dve godine se pretvorite u neko drugo biće kome je jedini cilj preživljav­anje, iz dana u dan.

Naravno, na godinu dana plakanja, nosanja, nespavanja i izmuzavanj­a dođe godina apsolutne posvećenos­ti profesorsk­om poslu i drugoj deci – i tako dođosmo i do tog drugog deteta. Kako sam videla dve linije na testu, odmah sam zvala lekara da odem po uput. On se nije mnogo bunio. Nismo mnogo ni pričali o tome.

Bila je to racionalna odluka, verovala sam tada da je jedina ispravna koja bi me sačuvala psihički zdravom.

Sve je bilo brzo gotovo. Tad sam osetila samo olakšanje što se sve završilo. Kasnije je došla tuga. Velika.

morala sam da potražim pomoć psihologa. Shvatila sam da su okolnosti pod kojima sam prebrzo donela odluku, bez mnogo razgovora, uzrokovali promenu mog psihičkog stanja. Zato svakoj ženi koja se nađe u istoj situaciji savetujem da potraži pomoć pre donošenja odluke, a ne posle nje. posle toga je jednostavn­o kasno!

Bila je to racionalna odluka, tada sam verovala i jedina ispravna

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia