Blic Zena

Kad će naš prašak biti kao na Zapadu?

-

Kvalitet robe koja dolazi u Srbiju kontrolišu samo jedna ili dve osobe

Da proizvodi namenjeni istočnom i zapadnom tržištu nisu istog kvaliteta, to odavno nije tajna. Međutim, prvi put je nedavno to i javno potvrdio jedan visoki zvaničnik. Naime, Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, priznao je da postoji problem dvostrukih aršina za namirnice i robe namenjene za istočna i zapadna tržišta. Ovo priznanje usledilo je nakon sve glasnijih komentara Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske kako ne žele da budu kanta za smeće Evrope i kako hoće da na njihova tržišta stižu proizvodi istog kvaliteta i sastava kao na Zapadu.

Ova informacij­a izazvala je veliku pažnju javnosti i u Srbiji. Većini naših građana tada je kroz glavu prošlo pitanje kakvog li su onda kvaliteta tek namirnice koje mi kupujemo.

– Ako ove zemlje za sebe kažu da su kanta za đubre Evropske unije, mi smo onda deponija. Kvalitet robe koja dolazi u Srbiju kontrolišu jedan ili dva službenika i mi smo odavno rekli da takav način kontrole otvara širom vrata za mito i korupciju – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizaci­je potrošača.

On objašnjava da se roba različitog kvaliteta i sastava, a iste ambalaže prepoznaje po deklaracij­i. Kad vidite da na njoj sastav ili uputstvo pišu na srpskom, hrvatskom ili makedonsko­m jeziku, onda znajte da je ta roba namenjena za treću zemlju.

– Kad je deklaracij­a na proizvodim­a napisana na nemačkom, engleskom, francuskom i španskom jeziku, to znači da takva roba dolazi iz matičnih pogona – ukazuje Papović.

I dok se ova situacija precizno ne reguliše propisima, nama ostaje da pažljivo bistrimo deklaracij­e i da se nadamo da će prašak za veš kod nas prati isto kao na zapadu Evrope i za iste pare.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia