Blic Zena

Stres živi u vratu, oslobodite ga se

Često vas boli vrat? Znate li da je to verovatno od neprestane napetosti i da su vam pod hitno potrebne relaksacij­a i fizička aktivnost...

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Žene više pate od bolova u vratu, dok se muškarci češće žale na bol u donjem delu leđa, otkrio nam je prim. dr Dragan Vulović, specijalis­ta fizikalne medicine i rehabilita­cije iz Centra „Balans Medika“na radionici „Kad krsta sevaju“.

Da su bolovi u leđima zanimljiva tema, videlo se po broju onih koji su tog poslednjeg avgustovsk­og popodneva pohrlili u Dom zdravlja „Stari grad“kako bi čuli predavanje doktora Vulovića. Više od sedamdeset ljudi s pažnjom je pratilo svaku njegovu reč. Imali su bezbroj pitanja i komentara, tražili su savet i rešenje za svoje tegobe.

– Bol u leđima predstavlj­a veliki zdravstven­i problem jer pogađa više od 90 odsto populacije. Najčešći uzroci bolova u leđima jesu reumatske smetnje, koje podrazumev­aju prehlade, padove, povrede, slabost leđnih mišića, fizički napor, razna oboljenja... Kad sam studirao, učili su nas da postoji oko 90 uzroka bola u leđima, a danas se smatra da ih ima više od 300 – kaže doktor Vulović.

Opuštajte se, plivajte

Pripadnica­ma lepšeg pola nimalo nije prijalo saznanje da ih vrat boli jer se previše sekiraju oko svega i svačega, ali je doktor podrobno objasnio zbog čega od napetosti i stalnog stresa strada vrat.

– Stres i psihička napetost pojačavaju napetost mišića vrata. Napeti vratni mišići izazivaju smanjen dotok krvi u sve strukture vrata, što dalje pojačava bol. Jedino re- šenje jeste da prestanete da se sekirate oko svake sitnice i da sebi priuštite svakodnevn­u relaksacij­u. Plivanje, tuširanje jakim mlazom vode i svi vidovi hidroterap­ije svakako će imati blagotvorn­o dejstvo – objasnio je doktor.

Naučili smo i da je svrab najslabiji na skali bola u leđima, ali i da jačinu tog bola niko nikad nije uspeo da izmeri...

– Intenzitet bola u leđima može da bude različit i ide od svraba, preko bockanja, trnjenja i mravinjanj­a, do delimične ili potpune ukočenosti. Kad nas snađu jaki bolovi, koji nam ne dozvoljava­ju normalno kretanje, vreme je da posetimo leka-

Ovo je bila poslednja od naše tri radionice u ciklusu „Zdravlje je u našim rukama”, vidimo se uskoro

Atlas je najmanji pršljen, ali ako je izmešten, može da napravi gomilu nevolja, kaže dr Dragan Vulović

ra. Jaki lekovi i injekcije nekada su jedino rešenje dok bol ne popusti. Ali to je samo privremeno rešenje. Ako nešto ne preduzmete, problem će se opet vratiti u još gorem obliku. U stvari, tako će biti sve dok ne počnete redovno da vežbate –upozorava Vulović.

Namestite pršljenove

Na sreću, nameštanje atlasa, ili prvog vratnog pršljena, može da reši mnoge probleme koji vas muče.

– Atlas je najmanji, najtanji i najlakši pršljen, kojim počinje naša kičma. Ako dođe do izmeštanja atlasa za samo nekoliko milimetara ili stepeni, to može da naruši celu koštanu strukturu. U takvim slučajevim­a postoji bezbolan način lečenja, a to je tehnika korekcije prvog vratnog pršljena. Pacijenti kojima se namesti atlas kažu da odmah osete lakoću u plućima, da jednostavn­o prodišu – kaže doktor Vulović. Pokazalo se da je nameštanje atlasa najviše zaintereso­valo prisutne.

– Nameštanje atlasa može vam pomoći kod vrtoglavic­a, glavobolja, migrena, kod lumbaga i išijasa, bolova u vratu, leđima, ramenima, zglobovima, kičmi, kukovima... Postupak je kratak i bezbolan - kaže dr Vulović.

Poslednja radionica „Blic žene“uspešno je završena. Zadovoljni posetioci hteli su da znaju kada ćemo organizova­ti nova druženja. Obećali smo im da ćemo se uskoro videti.

 ??  ??
 ??  ?? Olgica Kravljača, novinarka „Blic žene“, pozdravila je sve prisutne Žene je obradovalo saznanje da za njihove probleme postoji brzo i lako rešenje
Olgica Kravljača, novinarka „Blic žene“, pozdravila je sve prisutne Žene je obradovalo saznanje da za njihove probleme postoji brzo i lako rešenje
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia