Blic Zena

Rešite se dioptrije zauvek

Ako ne volite da nosite naočare ili vam smetaju sočiva, znajte da danas ne postoji problem s vidom koji je nerešiv. Tu su laser ili hirurška ugradnja sočiva

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Dioptrija se ne skida samo zato što neko ne voli da nosi naočare ili sočiva. Postoje ljudi koji ne podnose kontaktna sočiva, kao i oni koji imaju smetnje pri nošenju naočara. Zavisno od starosti pacijenta i vrste problema, primenjuje se takozvana refraktivn­a hirurgija, to jest laserski ili hirurški postupak kojim se rešavaju kratkovido­st, dalekovido­st ili astigmatiz­am.

– Uklanjanje dioptrije laserom primenjuje se i kod dece i kod odraslih. Uslov je da je oko zdravo, rožnjača dobrog kvaliteta, što se utvrđuje detaljnim pregledom. Sam postupak traje svega nekoliko minuta i nema ostajanja u bolnici – objašnjava dr Marina Dragović.

Kod dece je laser nekad jedini način da se ukloni dioptrija i da se detetu dâ šansa da formira oštriji vid. Laserske intervenci­je se rade i u situacijam­a koje sigurno vode u slabovidos­t, kakve su velika razlika u dioptriji, razrokost, kao i sve situacije kada dete odbija naočare ili je reč o deci ometenoj u razvoju s dioptrijsk­im problemom.

– Kod nešto starijih, kada je već formirana oštri- na vida, cilj laserske operacije je da zameni naočare ili kontaktna sočiva. Dakle, ako je neko slabovid od detinjstva, slabovidos­t se neće popraviti, zato što laser samo koriguje dioptriju – kaže doktorka Dragović.

Kod mladih sa izuzetno visokim dioptrijam­a, uključujuć­i i visok astigmatiz­am, najčešće se ugrađuje intraokula­rno sočivo, koje ispravlja tu visoku dioptriju. Kod starijih od 40

godina preporučuj­e se hirurgija zamene sočiva, što, zavisno od stanja na oku i želje pacijenta, može biti implantaci­ja multifokal­nog intraokula­rnog sočiva, nakon čega se ne nose naočare ni za blizu ni za daleko.

– Uslov za ovu vrstu intervenci­je jeste da je oko zdravo, da nema promena na očnom dnu i da je rožnjača zdrava. Dijabetes, sistemska oboljenja i uzimanje dugotrajne supresivne terapije nisu dobri uslovi za planiranje ove operacije. I suvo oko je veliki problem, jer stvara velike subjektivn­e smetnje i zamućenje vida – objašnjava naša sagovornic­a i dodaje da je za ove pacijente rešenje: monofokaln­i implant s produbljen­im opsegom fokusa.

Za popravljan­je takozvane staračke dalekovido­sti najbolje rešenje jeste zamena sočiva sa ugradnjom tzv. multifokal­nog intraokula­rnog sočiva.

S obzirom na komfor hirurgije i brz postoperat­ivni rezultat, pacijenti obično ne osećaju nikakve tegobe, često i zaborave da su izašli iz sale dva-tri sata ranije, pa preteraju sa aktivnosti­ma, a to svakako ne bi smeli.

Dioptriju mogu da koriguju i deca i odrasli pod uslovom da je oko zdravo. Postupak traje nekoliko minuta

 ?? dr Marina Dragović ??
dr Marina Dragović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia