Blic Zena

Izaberite sport po meri deteta

Pravo vreme je između šeste i desete godine Mislite da je vaš sin rođen za fudbalera? Ako on želi da trenira odbojku, poštujte njegov izbor

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Bavljenje sportom je veoma korisno i podstiče odgovorno socijalno ponašanje kod dece, bolji školski uspeh, usvajanje moralnih vrednosti i navika zdravog života, pokazuju istraživan­ja. Svega ovoga svesni su i roditelji, pa zato mnogi od njih upisuju decu na sport – i to najčešće u septembru, kad počinje nova školska godina. Ipak, kad je reč o ovoj temi, mame i tate muči pitanje koji sport je najbolji za njihovo dete, pa se zato neretko za savet obraćaju sportskim stručnjaci­ma.

„Roditelji najbolje poznaju svoje dete i zato za mališane uzrasta od pet do deset godina mogu sami da procene koji sport im najviše odgovara. Ako pažljivo posmatrate detetovo ponašanje u različitim situacijam­a i ako slušate šta vam govori, možete proceniti da li je više za individual­ne ili kolektivne sportove, za sportove visoke preciznost­i i fine koordinaci­je ili one sa puno akcije i duela“, piše u „Priručniku za roditelje mladih sportista“, čiji je izdavač „Republički zavod za sport“. Ljubica Bačanac, sportski psiholog, Nebojša Petrović, socijalni psiholog, i Nenad Manojlović, trener, autori ovog korisnog priručnika, savetuju da ne odlučujete umesto deteta niti samo na osnovu neke njegove pojedinačn­e sposobnost­i.

Normalno je da promeni više sportova

Prilikom izbora sporta imajte u vidu mališanovu telesnu konstituci­ju i fizičke, motoričke i kognitivne sposobnost­i, a i, što je najvažnije, pitajte dete koji sport mu se najviše sviđa.

Na primer, nemojte od deteta tražiti da igra šah samo zato što je pokazalo da brzo uči tu igru i napreduje u njoj. Da bi vas zadovoljil­o, ono će krenuti u školu šaha, ali će koristiti svaku pogodnu priliku da s drugarima zaigra fudbal jer više voli akciju umesto beskraj- no dugih sedenja i analiza šahovskih partija.

– Kad birate klub ili sportsku školu, imajte na umu da deci mlađoj od 12 godina mnogo više odgovaraju programi koji minimizira­ju takmičenje i ne prenaglaša­vaju pobeđivanj­e, već akcenat stavljaju na razvoj motornih veština i učenje kroz raznovrsni trening, igru i druženje – savetuju pomenuti iskusni stručnjaci i naglašavaj­u da se najveći broj mališana upiše na sport između šeste i desete godine.

U osnovnoj školi većina dece promeni više sportova, što roditelje nervira i zabrinjava. Ali autori ovog priručnika ističu da ne treba da paničite, već da dete treba da ohrabrite. Jedino tako će uspeti da pronađe sportski program, klub, trenera i društvo koji mu najviše odgovaraju.

Kako da napravite najbolji izbor

• Kad birate sport za dete, poštujte pre svega njegove želje. Nije poenta da izaberete onaj koji se vama sviđa, koji je trenutno popularan ili koji donosi mnogo novca. • Predložite mu sportove u kojima može da bude uspešno, koji odgovaraju njegovim sposobnost­ima i psihološko­m sklopu. • Pre nego što upišete dete u neku sportsku školu, proverite stručne kvalifikac­ije trenera i saznajte koji su njegovi ciljevi i prioriteti u radu s decom.

Deca najčešće odustaju od sporta zbog lošeg iskustva s trenerima, velikog pritiska da se pobeđuje, ali i ambicije roditelja

 ??  ?? Osim na sport, roditelji decu upisuju i u muzičku školu,
a za to je pravo vreme drugi razred osnovne, kad dete stekne radne navike
Osim na sport, roditelji decu upisuju i u muzičku školu, a za to je pravo vreme drugi razred osnovne, kad dete stekne radne navike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia