Blic Zena

Celo leto sam sređivala kabinet za svoje prvake

TATJANA KRSMANOVIĆ, UČITELJICA IZ BEOGRADA

-

Umesto da se odmara, učiteljica Tatjana Krsmanović u OŠ „Ratko Mitrović“u Beogradu provela je letnji raspust sređujući učionicu za svoju novu generaciju prvaka. Želela je da ih 1. septembra dočeka lep, sređen i topao kabinet, pa je zato zasukala rukave, a u tu akciju uključila je skoro celu familiju. U sređivanju su joj pomagali suprug, sestra, zet, ali i direktorka škole Svetlana Radojičić. Njih dve znale su i da do ponoći čiste pod u novoj učionici i čupaju travu u atrijumu škole.

– Volim da je prostor u kom boravim lep i sređen. Zidove smo okrečili u zelenu boju, zato što psiholozi kažu da opušta i umiruje, a ukrasila sam ih raznim plakatima koje sam sama napravila. Tako se iznad table nalaze osnovna pravila ponašanja za đake, a tu je i originalan kalendar koji služi za sticanje znanja iz tri predmeta – priča Tatjana (40) pokazujući nam svojih ruku delo.

Deo radova finansiral­a je iz svog džepa samo da bi ideje sasvim realizoval­a. Sad kad je sve završeno, ponosna je na to kako je sve ispalo, a nada se i da će svojim primerom uspeti da nadahne kolege na slične akcije. Otkriva nam i da sve čini da njenim učenicima matematika bude omiljeni predmet.

– Iako deca najviše vole čas fizičkog jer ga doživljava­ju kao predah od mentalnog napora, ja se trudim da zavole matematiku. Mislim da u tom uzrastu kad im se vijuge još razvijaju nijedan predmet u toj meri ne može da razvije logičko mišljenje kod dece kao matematika – kaže Tatjana, koja ovaj posao radi već dvadeset godina.

Sa učenicima svake godine organizuje vaskršnji i novogodišn­ji bazar, na kom su prošle godine zaradili 24.000 dinara. Da bi pravili ukrase, u školu su dolazili i vikendom, ali su zato kasnije od tog novca svi zajedno otišli na izlet. Kako kaže, planiraju da ubuduće imaju češće takve akcije.

 ??  ?? Tatjana je želela da njene
đake 1. septembra dočeka
lep, sređen i topao kabinet, pa je zato zasukala rukave
Tatjana je želela da njene đake 1. septembra dočeka lep, sređen i topao kabinet, pa je zato zasukala rukave

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia