Intimno Prihvatite sebe bezuslovno

To je prvi korak ka sreći Saznajte kako da nakon neuspeha počnete ponovo da vrednujete sebe i koliko je važno uvideti da nismo savršeni

Blic Zena - - U Ovom Broju -

Ako ne položim ispit, ispašću neuspešna. Partner me je napustio, znači da ništa ne valjam. Zašto me kritikuješ? To me podseća na to koliko sam bezvredna. Ukoliko ne ispunimo zahtev koji sebi postavimo, neretko obezvređujemo sebe. Kad god ne uspemo da postignemo neki važan cilj, ako odstupimo od ličnih ideala, kad nas kritikuju, ismevaju, ako nas ne poštuju nama bitne osobe, na putu smo ka anksioznosti, depresiji, besu.

Klinički psiholog Olivera Novaković kaže da je važno znati da nas ne uznemiravaju sami događaji, već naše viđenje tih događaja. Onda s manjkom samopouzdanja mi sebe u celini ocenjujemo negativno, pa kažemo da smo loša osoba, da ništa ne valjamo, da smo neuspešni, bezvredni. Ako, recimo, nismo osvojili osobu koja nam se dopada, verovatno ćemo odustati od narednog pokušaja. I to je samoporažavajuće. Međutim, mi kao ljudsko biće nismo savršeni i prirodno je da ne dostižemo uvek standarde koje sebi postavljamo.

– Ako, na primer, uspete da osvojite onoga ko vam se sviđa, vi ćete sebe pozitivno vrednovati, ali ako ne uspete, pod rizikom ste da sebe vrednujete negativno – kaže Olivera Novaković i dodaje da, kad zacrtamo sebi da moramo biti uspešni kao drugi, ali ne uspemo u tome, pomislimo da manje vredimo od njih, pa se stidimo i osećamo zavist.

Zato je vrlo bitno bezuslovno samoprihvatanje. To znači da i dalje imamo želje i ciljeve, ali to nisu rigidni zahtevi, tvrdi naša sagovornica. Tako sebe možete be-

Samoprihvatanje znači da imamo ciljeve, ali da znamo i za uspeh i za neuspeh i da vredi ponovo pokušati

zuslovno prihvatiti i osećati negativne ali zdrave emocije ukoliko ne uspete da postignete važan cilj ili kad vas neko kritikuje i ne prihvata.

Zdrave emocije su i zabrinutost kada, recimo, ne položimo ispit, ali svesni smo da to ne znači da nismo uspešni, zatim tuga kad nas partner napusti, mada to ne želimo, ali to ne znači da ne valjamo, ili bes kad nas neko kritikuje, ali ne pomislimo da smo sasvim neuspešni, nego da nismo savršeni. Jer ljudi su previše složena bića koja greše.

– Osnovna ljudska karakteristika je pogrešivost. Grešimo zbog emocionalne uznemirenosti, iz neznanja, manjka koncentracije i sl. I to je potpuno u redu! Samoprihvatanje je u stvari priznavanje da grešimo i da nismo savršeni – kaže naša sagovornica.

Sve nas čekaju mnoga iskušenja i događaji koji nisu uvek lepi. Zato valja dobro razmisliti kad sledeći put doživimo neki neuspeh, jer samo od nas zavisi da li ćemo sebe kinjiti i biti nesrećni ili ćemo prihvatiti sebe i pored neuspeha i nastaviti ka cilju.

Olivera Novaković

klinički psiholog

SAVET EKSPERTA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.