Blic Zena

Intimno Prihvatite sebe bezuslovno

To je prvi korak ka sreći Saznajte kako da nakon neuspeha počnete ponovo da vrednujete sebe i koliko je važno uvideti da nismo savršeni

-

Ako ne položim ispit, ispašću neuspešna. Partner me je napustio, znači da ništa ne valjam. Zašto me kritikuješ? To me podseća na to koliko sam bezvredna. Ukoliko ne ispunimo zahtev koji sebi postavimo, neretko obezvređuj­emo sebe. Kad god ne uspemo da postignemo neki važan cilj, ako odstupimo od ličnih ideala, kad nas kritikuju, ismevaju, ako nas ne poštuju nama bitne osobe, na putu smo ka anksioznos­ti, depresiji, besu.

Klinički psiholog Olivera Novaković kaže da je važno znati da nas ne uznemirava­ju sami događaji, već naše viđenje tih događaja. Onda s manjkom samopouzda­nja mi sebe u celini ocenjujemo negativno, pa kažemo da smo loša osoba, da ništa ne valjamo, da smo neuspešni, bezvredni. Ako, recimo, nismo osvojili osobu koja nam se dopada, verovatno ćemo odustati od narednog pokušaja. I to je samoporaža­vajuće. Međutim, mi kao ljudsko biće nismo savršeni i prirodno je da ne dostižemo uvek standarde koje sebi postavljam­o.

– Ako, na primer, uspete da osvojite onoga ko vam se sviđa, vi ćete sebe pozitivno vrednovati, ali ako ne uspete, pod rizikom ste da sebe vrednujete negativno – kaže Olivera Novaković i dodaje da, kad zacrtamo sebi da moramo biti uspešni kao drugi, ali ne uspemo u tome, pomislimo da manje vredimo od njih, pa se stidimo i osećamo zavist.

Zato je vrlo bitno bezuslovno samoprihva­tanje. To znači da i dalje imamo želje i ciljeve, ali to nisu rigidni zahtevi, tvrdi naša sagovornic­a. Tako sebe možete be-

Samoprihva­tanje znači da imamo ciljeve, ali da znamo i za uspeh i za neuspeh i da vredi ponovo pokušati

zuslovno prihvatiti i osećati negativne ali zdrave emocije ukoliko ne uspete da postignete važan cilj ili kad vas neko kritikuje i ne prihvata.

Zdrave emocije su i zabrinutos­t kada, recimo, ne položimo ispit, ali svesni smo da to ne znači da nismo uspešni, zatim tuga kad nas partner napusti, mada to ne želimo, ali to ne znači da ne valjamo, ili bes kad nas neko kritikuje, ali ne pomislimo da smo sasvim neuspešni, nego da nismo savršeni. Jer ljudi su previše složena bića koja greše.

– Osnovna ljudska karakteris­tika je pogrešivos­t. Grešimo zbog emocionaln­e uznemireno­sti, iz neznanja, manjka koncentrac­ije i sl. I to je potpuno u redu! Samoprihva­tanje je u stvari priznavanj­e da grešimo i da nismo savršeni – kaže naša sagovornic­a.

Sve nas čekaju mnoga iskušenja i događaji koji nisu uvek lepi. Zato valja dobro razmisliti kad sledeći put doživimo neki neuspeh, jer samo od nas zavisi da li ćemo sebe kinjiti i biti nesrećni ili ćemo prihvatiti sebe i pored neuspeha i nastaviti ka cilju.

 ??  ?? Olivera Novaković
klinički psiholog
Olivera Novaković klinički psiholog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia