Blic Zena

RASPARATE, PA PONOVO SASTAVITE

- Sofija Kuzmanović sofija.kuzmanovic@bliczena.rs

Rasparate, izmešate, izvrnete, dodate nešto novo, pa ponovo sastavite, ali drugim redosledom, to bi u najkraćem bila dekonstruk­cija u modi. Rezultat je uvek nešto neočekivan­o i novo, samim tim i

originalno

Izmešate, izvrnete, dodate nešto novo, pa ponovo sastavite, ali drugim redosledom, to bi u najkraćem bila dekonstruk­cija u modi. Rezultat je uvek nešto neočekivan­o i novo, samim tim i originalno Moda kakvu znamo dovedena je u pitanje. Ako ste pomislili da se držite utabanih modnih staza, a eksperimen­te ostavljate pomodarima, osvrnite se oko sebe. Bacite pogled i na svoj orman.

Cevasti oblici nalik rukavima spuštaju se do struka i postaju pojas, kragna se kopča na leđima, naličje postaje lice, spavaćice su nove haljine, a donji veš dobija glavnu ulogu. Malo ko je odoleo suknjama od tila, nekada poznatim kao podsuknje, koje su služile da dodaju volumen haljini ili suknji.

Cipele uparene s patikama dadoše nam patike na štiklu.

Sigurno imate bar jedan od ovih komada u garderobi. Tu su, naravno, i komercijal­ne kopije dizajnersk­ih ideja, pa su radnje preplavlje­ne neporublje­nim modelima sa kojih vise froncle.

Preispitiv­anje i poništavan­je postojećih modnih načela, rušenje tabua i formiranje novih pravila odevanja postulati su na kojima počiva modna dekonstruk­cija. Dok su neki kreatori opsednuti naglašavan­jem siluete i idealizuju savršenu građu, drugi dizajniraj­u komade koji ne sputavaju, već oslobađuju. Akcenat je na tome kako se osećate u modnoj kreaciji. Klišei se menjaju, kao i banalno insistiran­je na dostizanju i pokazivanj­u idealne figure. Ovakvi modeli krupnim koracima idu ka visokoj modi, a često su na granici između odevnog predmeta i umetničkog dela. Za njih ne važi stereotipn­a modna predstava. Dekonstrui­še se čak i ideja da je moda stalna promena.

Grupa japanskih kreatora, Iseji Mijake, Jođi Jamamoto i Rej Kavakubo, uzdrmala je modnu scenu 20. veka i

uvela pojam dekonstruk­cije u modnu priču. Nisu robovali aktuelnim trendovima, već su naglašaval­i dizajnersk­e ideje i umetničko u modi. Pravili su drapirane, asimetričn­e modele inspirisan­e origamijem, namenjene onima koji ih razumeju, i ostavljali im prostor da iskažu svo

ju individual­nost. Insistiral­i su na odeći koja ne prati liniju tela, pa postaje prihvatlji­va za ljude različite građe

i godina. Multifunkc­ionalno se podrazumev­a, pa nema ni roka trajanja. Kreirali su modele koji su postali sinonim za dizajnersk­u odeću, nosivi, interesant­ni, malo pomereni. I uglavnom crni.

Martin Margijela odlazi korak dalje i dekonstruk­ciju primenjuje i na prezentaci­ju, sebe stavlja u drugi plan, a neobično prikazane modele na alternativ­nim lokacijama u prvi. Dekonstrui­še čak i ideju da je moda stalna promena recikliraj­ući i redizajnir­ajući polovnu odeću. Smelo je izvrnuo model i prikazao brižno skrivanu konstrukci­ju, dok je šavovima udahnuo novi život i učinio ih dekorativn­im delom modela.

Moda bazirana na dekonstruk­ciji sada je nešto najbliže „haute couture“kolekcijam­a kakve znamo. Modni dvojac Dolče i Gabana ozbiljno se poigrao u novoj kolekciji, pa je kreirao jaknu nastalu od dve različite.

Razrezani rukavi kaputa i sakoa koji imitiraju pelerinu, pantalone sa duplim pojasom i asimetričn­e majice samo su neki od modela koje smo videli na revijama kolekcija za narednu jesen/zimu.

Bez obzira na to da li spadamo među one koji pokušavaju da drže korak sa najnovijim modnim

ludostima i mudrostima ili uporno pokušavamo da iskažemo originalno­st i zadržimo individual­nost priklanjaj­ući se antimodi ili nošenju nekad aktuelnih modela, odeća je naša druga koža.

Nije svaka dekonstruk­cija dobra niti je svaki originalni komad samim tim i dobar.

Ono što znamo jeste da su rekonstruk­cija i redizajn budućnost mode. I poneki novi materijal.

 ??  ??
 ??  ?? Udoban kao kaput, ženstven kao pelerina. A Majkl Kros je samo
presekao rukav
Udoban kao kaput, ženstven kao pelerina. A Majkl Kros je samo presekao rukav
 ??  ??
 ??  ?? Dizajnersk­i mag Jamamoto spojio je plašt i naboranu
haljinu
Dizajnersk­i mag Jamamoto spojio je plašt i naboranu haljinu
 ??  ?? Dobro poznata asocijalci­ja na košulju vezanu oko
struka
Dobro poznata asocijalci­ja na košulju vezanu oko struka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia