Blic Zena

Aktuelno Rekonstruk­cija dojke posle operacije raka biće besplatna

-

Šta donosi novi zakon o zdravstven­om osiguranju

Šest velikih novina čeka nas u zdravstvu.

Svi će morati da idu na obavezne preglede kako bi mogli da se leče o trošku RFZO-a. U suprotnom, lečiće se o svom trošku ukoliko se razbole od bolesti koju obavezni pregled dijagnosti­cira.

Žene koje su operisane od karcinoma dojke i kod kojih je urađena mastektomi­ja, odstranjen­je jedne ili obe dojke, moći će da o trošku osiguranja urade rekonstruk­ciju.

Roditelji dece obolele od teškog oštećenja moždanih struktura, malignih bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstven­og stanja mogu na bolovanje do detetovih 18 godina s naknadom zarade u visini od 100 odsto.

Kompletnu zdravstven­u zaštitu imaće davaoci organa, ćelija i tkiva, osim za lekove i medicinska sredstva, zatim stari, deca, žene, trudnice, porodilje, Romi...

Ako preduzetni­k sklopi ugovor s Republički­m fondom za zdravstven­o osiguranje da radi u državnoj bolnici, moraće da sredi taj deo bolnice i nabavi svu potrebnu aparaturu. Pacijenti bi se kod njega lečili o trošku zdravstven­og osiguranja, a preduzetni­ku bi RFZO to plaćao.

Plaćaće se troškovi hitne medicinske pomoći u inostranst­vu u slučaju kada osiguranik pre odlaska nije pribavio potvrdu o korišćenju zdravstven­e zaštite tako što će te troškove plaćati RFZO, a onda ih potraživat­i od osiguranik­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia