Soda bikarbona nije rešenje za loše varenje

Blic Zena - - Zdravlje - Violeta Nedeljković violeta.nedeljkovic@bliczena.rs

Ako vas boli želudac, imate gorušicu ili vam se stomak nadima, a to traje duže od tri meseca, obavezno se javite lekaru. Nemojte se lečiti sodom bikarbonom, može više da vam odmogne

Svi smo bar jednom u životu osetili neprijatan bol u stomaku. Nekad je to samo znak da smo pojeli nešto što nam nije prijalo, a nekad upozorenje da postoji ozbiljniji zdravstveni problem. Bol ili nelagodnost u predelu želuca, osećaj da nam stomak ne vari hranu, osećaj brze sitosti, gorušica, podrigivanje, nadimanje, mučnina ili opstipacija samo su deo brojnih simptoma lošeg varenja.

Šta uzrokuje loše varenje i zašto ove tegobe nikako ne bismo smeli lečiti na svoju ruku, objašnjava nam mr sc. med. Vladislava Bulat, gastroenterolog.

– Sve navedene simptome možemo svesti pod pojam dispepsija, koji se manifestuje kao povremeni ili stalni bol, ili kao nelagoda u gornjem abdomenu – objašnjava doktorka Bulat.

Loše varenje zahteva ozbiljno ispitivanje

Do pojave tegoba mogu dovesti neka organska oboljenja, kao što su gastritis i čir na želucu, kao i uzimanje pojedinih lekova.

– Dispepsija može biti i simptom karcinoma želuca ili pankreasa, ali se ipak najčešće javlja bez neke organske bolesti, i to kod oko 60 odsto svih osoba koje imaju loše varenje.

– Brojni su faktori koji mogu uticati na ove tegobe. Zbog toga je neophodno detaljno ispitivanje kako bi se isključila bolest žučne kese, najčešće kamen u žučnoj kesi i nepravilno pražnjenje. Po- nekad i polipi u žučnoj kesi mogu da daju sličnu kliničku sliku. Potrebno je utvrditi i da li postoje oboljenja pankreasa, ima li oboljenja tankog creva, da li postoji intolerancija na hranu, infekcija bakterijom helikobakter pilori ili nečeg ozbiljnijeg – navodi doktorka.

Poremećaj lučenja kiseline u želucu, kaže naša sa- govornica, najčešće je polazna osnova za nastanak dispepsije.

– Nekada se tegobe javljaju posle obroka i, kako dan odmiče, postaju sve izraženije, a nekada su izražene ujutro ili čak tokom noći. Upravo je opis tegoba koje pacijent daje lekaru najvažniji za pravovremeno i adekvatno lečenje – ističe doktorka Bulat.

Lečenje na svoju ruku je opasno

Naša sagovornica kaže da se kod nas odomaćila loša navika da probleme s varenjem rešavamo sodom bikarbonom i lekovima koje sami sebi prepisujemo.

– Ako simptomi traju najmanje tri meseca, može se govoriti o sindromu dispepsije, zbog čega se treba konsultovati s doktorom. Nikako ne bi trebalo uzimati lekove i druge preparate na svoju ruku, jer iako nekima od toga trenutno može biti bolje, neadekvatno lečenje kasnije dovodi do ozbiljnih posledica po zdravlje. Soda bikarbona, pogotovo industrijska, koja sadrži aluminijum, ima razoran efekat na lučenje želudačnih sokova, kako kiseline, tako i drugih enzima koji se luče iz ćelija sluznice želuca, a veoma su važni u procesu varenja – upozorava doktorka Bulat.

Pravi put je da se obratite lekaru opšte prakse, koji će vas, ako je potrebno, uputiti kod gastroenterologa.

– Pored laboratorijskih analiza i ultrazvuka abdomena, koje će vam lekar preporučiti u početku ispitivanja tegoba, u modernoj medicini endoskopija je suverena metoda za postavljanje dijagnoze gastroenteroloških oboljenja. Endoskop otkriva gotovo sve promene od jednjaka do dvanaestopalačnog creva – kaže naša sagovornica.

Digestivne tegobe najčešće imaju gojazni ljudi, neaktivni, pušači i oni koji redovno piju alkohol i gazirana pića

Loša probava ili nepravilno varenje često se mogu rešiti i bez lekova. Promena navika u ishrani i redovno vežbanje mnogima su doneli olakšanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.