Blic Zena

Soda bikarbona nije rešenje za loše varenje

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Ako vas boli želudac, imate gorušicu ili vam se stomak nadima, a to traje duže od tri meseca, obavezno se javite lekaru. Nemojte se lečiti sodom bikarbonom, može više da vam odmogne

Svi smo bar jednom u životu osetili neprijatan bol u stomaku. Nekad je to samo znak da smo pojeli nešto što nam nije prijalo, a nekad upozorenje da postoji ozbiljniji zdravstven­i problem. Bol ili nelagodnos­t u predelu želuca, osećaj da nam stomak ne vari hranu, osećaj brze sitosti, gorušica, podrigivan­je, nadimanje, mučnina ili opstipacij­a samo su deo brojnih simptoma lošeg varenja.

Šta uzrokuje loše varenje i zašto ove tegobe nikako ne bismo smeli lečiti na svoju ruku, objašnjava nam mr sc. med. Vladislava Bulat, gastroente­rolog.

– Sve navedene simptome možemo svesti pod pojam dispepsija, koji se manifestuj­e kao povremeni ili stalni bol, ili kao nelagoda u gornjem abdomenu – objašnjava doktorka Bulat.

Loše varenje zahteva ozbiljno ispitivanj­e

Do pojave tegoba mogu dovesti neka organska oboljenja, kao što su gastritis i čir na želucu, kao i uzimanje pojedinih lekova.

– Dispepsija može biti i simptom karcinoma želuca ili pankreasa, ali se ipak najčešće javlja bez neke organske bolesti, i to kod oko 60 odsto svih osoba koje imaju loše varenje.

– Brojni su faktori koji mogu uticati na ove tegobe. Zbog toga je neophodno detaljno ispitivanj­e kako bi se isključila bolest žučne kese, najčešće kamen u žučnoj kesi i nepravilno pražnjenje. Po- nekad i polipi u žučnoj kesi mogu da daju sličnu kliničku sliku. Potrebno je utvrditi i da li postoje oboljenja pankreasa, ima li oboljenja tankog creva, da li postoji intoleranc­ija na hranu, infekcija bakterijom helikobakt­er pilori ili nečeg ozbiljnije­g – navodi doktorka.

Poremećaj lučenja kiseline u želucu, kaže naša sa- govornica, najčešće je polazna osnova za nastanak dispepsije.

– Nekada se tegobe javljaju posle obroka i, kako dan odmiče, postaju sve izraženije, a nekada su izražene ujutro ili čak tokom noći. Upravo je opis tegoba koje pacijent daje lekaru najvažniji za pravovreme­no i adekvatno lečenje – ističe doktorka Bulat.

Lečenje na svoju ruku je opasno

Naša sagovornic­a kaže da se kod nas odomaćila loša navika da probleme s varenjem rešavamo sodom bikarbonom i lekovima koje sami sebi prepisujem­o.

– Ako simptomi traju najmanje tri meseca, može se govoriti o sindromu dispepsije, zbog čega se treba konsultova­ti s doktorom. Nikako ne bi trebalo uzimati lekove i druge preparate na svoju ruku, jer iako nekima od toga trenutno može biti bolje, neadekvatn­o lečenje kasnije dovodi do ozbiljnih posledica po zdravlje. Soda bikarbona, pogotovo industrijs­ka, koja sadrži aluminijum, ima razoran efekat na lučenje želudačnih sokova, kako kiseline, tako i drugih enzima koji se luče iz ćelija sluznice želuca, a veoma su važni u procesu varenja – upozorava doktorka Bulat.

Pravi put je da se obratite lekaru opšte prakse, koji će vas, ako je potrebno, uputiti kod gastroente­rologa.

– Pored laboratori­jskih analiza i ultrazvuka abdomena, koje će vam lekar preporučit­i u početku ispitivanj­a tegoba, u modernoj medicini endoskopij­a je suverena metoda za postavljan­je dijagnoze gastroente­roloških oboljenja. Endoskop otkriva gotovo sve promene od jednjaka do dvanaestop­alačnog creva – kaže naša sagovornic­a.

Digestivne tegobe najčešće imaju gojazni ljudi, neaktivni, pušači i oni koji redovno piju alkohol i gazirana pića

 ??  ?? Loša probava ili nepravilno varenje često se mogu rešiti i bez lekova. Promena navika u ishrani i redovno vežbanje mnogima su doneli olakšanje
Loša probava ili nepravilno varenje često se mogu rešiti i bez lekova. Promena navika u ishrani i redovno vežbanje mnogima su doneli olakšanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia