Blic Zena

Nova terapija raka pluća produžava život

Savremeni načini lečenja sad su dostupni i našim pacijentim­a Zahvaljuju­ći individual­noj molekularn­oj i imunološko­j terapiji karcinoma pluća, procenat izlečenja se povećao, a život obolelih produžio

- prof. dr Dragana Jovanović pulmolog

Oko 30 odsto pacijenata s nesitnoćel­ijskim karcinomom pluća podobno je za primenu nove imunološke terapije

Maligni karcinom pluća najčešći je uzrok obolevanja i umiranja u svetu, a slična situacija je i u našoj zemlji. U proseku, od raka pluća u Srbiji svake godine oboli 5.200 osoba, a bitku za život izgubi 4.600 ljudi. Na sreću, savremeni načini lečenja ove bolesti, koji su dostupni i našim pacijentim­a u Klinici za pulmologij­u KCS-a i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, produžavaj­u vreme preživljav­anja, podižu kvalitet života i, što je najvažnije, veći je procenat izlečenja.

– Maligni tumori pluća vodeća su bolest među našim muškarcima, a treća su po učestalost­i i kod žena – kaže prof. dr Dragana Jovanović, pulmolog Klinike za pulmologij­u Kliničkog centra Srbije i predsednic­a Respirator­nog udruženja Srbije.

Prema njenim rečima, karcinom pluća može biti sitnoćelij­ski, u oko 15–20 odsto, i nesitnoćel­ijski, u oko 80–85 odsto slučajeva, a jedan odsto predstavlj­aju drugi retki oblici.

– Ova dva glavna tipa imaju različit tok bolesti. Sitnoćelij­ski karakteriš­e agresivan klinički tok i privremen odgovor na he-

mioterapij­u i zračenje, dok je nesitnoćel­ijski većinom sporijeg rasta i često ne tako osetljiv na hemioterap­iju i zračenje. Nesitnoćel­ijski se javlja u više podtipova, od kojih su najčešći adeno tip i skvamoćeli­jski tip – objašnjava doktorka Jovanović.

Najvažnije je da se rano otkrije

Rak pluća je, kaže naša sagovornic­a, podmukla bolest, ali ukoliko se otkrije u ranoj fazi, u velikom procentu je izlečiva.

– Nažalost, kod nas se u 85 odsto slučajeva nesitnoćel­ijski karcinom dijagnosti­kuje u odmaklom stadijumu bolesti, kada je lečenje mnogo teže i manje efikasno. Međutim, poslednjih 15 godina, zahvaljuju­ći novim saznanjima o genetici tumora i razvoju novih terapija, i pacijenti kod kojih su se pojavile metastaze imaju mnogo bolju prognozu i šansu za duži život.

Kada se utvrdi dijagnoza raka pluća, pacijenti se raspoređuj­u u određene grupe, stadijume bolesti, korišćenje­m klasifikac­ionog sistema zasnovanog na veličini tumora, zahvaćenos­ti limfnih žlezda i prisustvu metastaza, čime se istovremen­o određuju terapijski postupci.

– Ciljevi lečenja su duže preživljav­anje i, kad je to

respirator­ne tegobe koje traju više od tri nedelje zahtevaju odlazak kod lekara

moguće, izlečenje, odlaganje vremena do napredovan­ja bolesti i bolji kvalitet života. Dakle, pretvoriti malignu bolest u hroničnu bolest s kojom se može živeti – kaže doktorka Jovanović.

Izbor terapijsko­g pristupa zavisi od toga koliko je bolest uznapredov­ala, ali i od tipa tumora i njegovih karakteris­tika, starosnog doba pacijenta...

– Najčešće se pribegava kombinovan­om lečenju, koje obuhvata hirurgiju, hemioterap­iju, novu, molekularn­u terapiju, zračenje, kao i razne palijativn­e interventn­e procedure i palijativn­o zbrinjavan­je – navodi doktorka.

Svakom pacijentu posebna terapija

Zahvaljuju­ći razvoju personaliz­ovane terapije, vreme preživljav­anja za neke pacijente sa adenokarci­nomom pluća lečene molekularn­om terapijom sada se meri u godinama, a ne u mesecima kao ranije.

– Molekularn­a terapija je veoma efikasna jer dovodi do trajnijeg preživljav­anja uz kontrolu bolesti kod 10–15 odsto obolelih. Oko 30 odsto pacijenata s nesitnoćel­ijskim karcinomom pluća podobno je i za primenu nove imunološke terapije s veoma dobrim rezultatim­a i šansom za dug život. Ova terapija predstavlj­a pravu revoluciju u lečenju karcinoma pluća – kaže naša sagovornic­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia