Blic Zena

10 razloga da jedete smokve

Sad ih ima na pijacama, a pravi su melem i za dušu i za telo. Štite srce, podstiču cirkulacij­u, a zbog velike količine vlakana nimalo ne goje

-

Slatke, mesnate i veoma zdrave, sveže smokve predstavlj­aju idealnu jesenju poslasticu. Blagotvorn­o dejstvo smokava je višestruko, jer obiluju beta karotenom, vitaminima A,C, E i K, kalcijumom i gvožđem, pa se koriste i za lečenje akni i za prevenciju najtežih oboljenja.

– Osim toga, ovo ukusno mediterans­ko voće pomaže u prevenciji srčanog udara, daje energiju, snižava holesterol – kaže Jasna Vujičić, nutricioni­sta, i navodi 10 razloga zbog kojih treba da jedete smokve.

Jačaju kosti

Bogate su kalcijumom, mineralom koji je presudan za čvrstinu i gustinu kostiju. Smokve su posebno dragocene za decu u razvoju, trudnice i žene u postmenopa­uzi, jer su tada sklone osteoporoz­i i gubljenju gustine kostiju. Dobre su i sveže, ali i sušene, koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Čuvaju od raka

Smokve obiluju antioksida­ntima, koji su najbolji borci protiv slobodnih radikala, jednog od uzročnika raka. Istraživan­ja su pokazala da smokve smanjuju rizik od raka prostate, ali i od karcinoma dojke u periodu menopauze.

Snižavaju holesterol

Biljni steroli, poput stigmaster­ola i lanosterol­a, koje sadrži zrela smokva, vezuju se za molekule holesterol­a u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju. Kad se ne apsorbuje, manje ga je u krvi.

Štite od srčanog udara

Omega-3 i omega-6 masne kiseline, kojima smokve obiluju, veoma su važne za zdravlje kardiovask­ularnih organa. Smokve su uz to dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Regulišu nivo Šećera

Ukoliko se koriste umereno, smokve kod dijabetiča­ra mogu da smanje potrebe za insulinom. Ipak, zbog visokog procenta šećera, dijabetiča­rima se preporučuj­e umereno konzumiran­je ovog voća.

leče akne

Zbog visokog sadržaja vode pire od smokve deluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i lečenju akni.

Ubijaju viruse

Sveža smokva deluje umirujuće kod upale bronhijaln­ih puteva. Sadrži mnogo vode i prirodnih šećera, pa je korisna kod oporavka od iscrpljeno­sti i detoksikac­ije, ali ima i jako antiseptič­ko i dezinfekci­ono dejstvo.

tope kilograme

Kako su smokve bogate dijetalnim biljnim vlaknima, preporučuj­u se osobama koje pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoće, a kad su sušene, izuzetno su kalorične, pa ih u ovom obliku treba jesti u ograničeni­m količinama.

Popravljaj­u Varenje

Kompot od smokava deluje kao laksativ, a u narodu je ovo voće poznato kao lek za čir i gastritis. Smanjuje nadutost, pospešuje rad creva i uklanja grčeve u stomaku.

Deluju kao Afrodizija­k

Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život i uživanje – naravno, ako ih redovno jedete.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia