10 razloga da jedete smokve

Sad ih ima na pijacama, a pravi su melem i za dušu i za telo. Štite srce, podstiču cirkulaciju, a zbog velike količine vlakana nimalo ne goje

Blic Zena - - Zdrava Ishrana -

Slatke, mesnate i veoma zdrave, sveže smokve predstavljaju idealnu jesenju poslasticu. Blagotvorno dejstvo smokava je višestruko, jer obiluju beta karotenom, vitaminima A,C, E i K, kalcijumom i gvožđem, pa se koriste i za lečenje akni i za prevenciju najtežih oboljenja.

– Osim toga, ovo ukusno mediteransko voće pomaže u prevenciji srčanog udara, daje energiju, snižava holesterol – kaže Jasna Vujičić, nutricionista, i navodi 10 razloga zbog kojih treba da jedete smokve.

Jačaju kosti

Bogate su kalcijumom, mineralom koji je presudan za čvrstinu i gustinu kostiju. Smokve su posebno dragocene za decu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi, jer su tada sklone osteoporozi i gubljenju gustine kostiju. Dobre su i sveže, ali i sušene, koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Čuvaju od raka

Smokve obiluju antioksidantima, koji su najbolji borci protiv slobodnih radikala, jednog od uzročnika raka. Istraživanja su pokazala da smokve smanjuju rizik od raka prostate, ali i od karcinoma dojke u periodu menopauze.

Snižavaju holesterol

Biljni steroli, poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrži zrela smokva, vezuju se za molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju. Kad se ne apsorbuje, manje ga je u krvi.

Štite od srčanog udara

Omega-3 i omega-6 masne kiseline, kojima smokve obiluju, veoma su važne za zdravlje kardiovaskularnih organa. Smokve su uz to dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Regulišu nivo Šećera

Ukoliko se koriste umereno, smokve kod dijabetičara mogu da smanje potrebe za insulinom. Ipak, zbog visokog procenta šećera, dijabetičarima se preporučuje umereno konzumiranje ovog voća.

leče akne

Zbog visokog sadržaja vode pire od smokve deluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i lečenju akni.

Ubijaju viruse

Sveža smokva deluje umirujuće kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži mnogo vode i prirodnih šećera, pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije, ali ima i jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo.

tope kilograme

Kako su smokve bogate dijetalnim biljnim vlaknima, preporučuju se osobama koje pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoće, a kad su sušene, izuzetno su kalorične, pa ih u ovom obliku treba jesti u ograničenim količinama.

Popravljaju Varenje

Kompot od smokava deluje kao laksativ, a u narodu je ovo voće poznato kao lek za čir i gastritis. Smanjuje nadutost, pospešuje rad creva i uklanja grčeve u stomaku.

Deluju kao Afrodizijak

Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život i uživanje – naravno, ako ih redovno jedete.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.