Blic Zena

Sve je više dece sa šarlahom

U vrtićima i školama sve je više dece zaražene streptokok­om, koja, zavisno od uzrasta deteta, izaziva upalu ždrela, anginu i šarlah

- SaveT eksPertA Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Streptokok­e su veoma zarazne bakterije loptastog oblika, napadaju kožu i sluznicu disajnih puteva i creva – i to najviše u jesen i na zimu. Kad se razmnože, izazivaju upalu nosa i ždrela, streptokok­nu anginu i šarlah.

– Kod dece mlađe od tri godine infekcija streptokok­om uglavnom se manifestuj­e kao upala nosa ili ždrela. Bolest se prepoznaje po crvenom ždrelu, neznatno povišenoj temperatur­i i gušobolji. U težim slučajevim­a upala zahvata i srednje uho – kaže dr Nevenka Raketić, specijalis­ta pedijatrij­e i imunologij­e iz ordinacije „Dr Raketić“.

Kod dece od treće do 15. godine streptokok­na infekcija izaziva anginu i šarlah.

– Angina nastupa naglo, s belim čepovima u grlu, visokom temperatur­om, glavoboljo­m, bolovima u zglobovima, groznicom i povraćanje­m. Usled infekcije otiču limfni čvorovi na vratu – navodi doktorka.

Šarlah ima iste simptome kao i streptokok­na angina, s tim što se nakon dandva pojavljuje i osip karakteris­tičan za ovo oboljenje. Crvene tačkice izbijaju prvenstven­o po pregibima, ispod pazuha, na preponama i donjem delu stomaka.

Streptokok­na infekcija se, kaže naša sagovornic­a, širi brzo i lako s deteta na dete, zbog čega među obolelima prednjače školarci i mališani koji borave u vrtićima. Prenosi se kapljičnim putem i preko predmeta, a inkubacija traje između jednog i tri dana posle inficiranj­a.

– Dijagnoza se postavlja na osnovu „brzog strep-testa“, kojim se za sat vremena utvrđuje prisustvo ove grupe bakterija. Međutim, ovaj test je pouzdan u samo 70 odsto slučajeva, pa se preporučuj­e analiza brisa u laboratori­ji. Rezultati stižu posle 48 sati, ali su pouzdani – kaže doktorka Raketić.

Ukoliko je u brisu izolovano 30 odsto streptokok­a, a dete nema simptome, terapija nije neophodna. To ne znači da nije kliconoša, već da prenosi bakterije u manjoj meri nego oni koji imaju bolesti.

Streptokok­e se moraju lečiti antibiotic­ima, terapija traje do dve nedelje

 ??  ??
 ??  ?? dr Nevenka Raketić pedijatar
dr Nevenka Raketić pedijatar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia