Zlatna pravila za odgajanje optimiste

Da li će vaše dete odrasti u osobu koja širi dobro raspoloženje, lako donosi odluke i rešava probleme, najviše zavisi od vas

Blic Zena - - Roditeljstvo/aktuelno -

Na osnovu poverenja koje je dete steklo u svoju majku i toga koliko je bilo paženo, voljeno i maženo, zavisi da li će svet doživeti kao pretežno prijatno ili neprijatno mesto. Smejanje, kikotanje i valjanje od smeha neophodan su deo svakog detinjstva i uslov srećnog odrastanja. Slično važi i u obrnutom smeru, smatra Jelena Holcner, pedagog i direktor „Škole za roditelje“.

Onda nam ostaje pitanje: da li se optimista rađa ili postaje?

–U prvoj godini života deteta odrasli, pre svega majka, zadovoljavaju sve njegove potrebe. Međutim, te potrebe nisu samo fiziološke i fizičke (hranjenje, spavanje, presvlačenje...), već i one suptilnije, kao što su potreba za dodirom, za pažnjom, nežnošću... Zavisno od toga koliko su ove potrebe zadovoljene, dete stiče određeno iskustvo, koje zatim generalizuje na celokupno okruženje. Tako već u ovom ranom uzrastu, na osnovu poverenja koje je dete steklo u svoju majku i toga koliko je bilo paženo, voljeno i maženo zavisi kako će doživeti svet – kaže naša sagovornica i dodaje da već krajem prve godine života možemo da odredimo da li će dete odrasti u optimistu ili pesimistu.

Međutim, osim odnosa s majkom, za razvoj pozitivnog razmišljanja kod deteta vrlo je važan i takozvani porodični optimizam.

– On se može negovati, razvijati, stalno obogaćivati. Načina je mnogo, a najbolji podsticaji porodičnog

optimizma su oni koje smislite sami. Tu na snagu stupaju rituali. Obogatite život malim, svakodnevnim radostima. Dete koje u svom iskustvu ima lepa sećanja na važne događaje, zajedničke šetnje, kolače u poslastičarnici, odlazak u bioskop, ima mnogo veće šanse da izraste u pozitivnu osobu – smatra Holcnerova.

Takođe, naša sagovornica smatra da ni razmena iskustava nije ništa manje važna. Pričajte o tome kako ste proveli dan, igrajte se, jer svaka vaša zajednička igra je lekovita, bez obzira na to da li izmišljate nove, samo svoje, ili se igrate nekih već postojećih. Priuštite sebi i svojoj deci bezrazložno golicanje. Čak i ova vrsta smeha zasnovanog samo na taktilnom dodiru donosi mnogo radosti. I zapamtite, dobra atmosfera i raspoloženje veliki su kapital koji darujete svojoj porodici.

Optimisti veruju da su loši događaji izazov, a pesimisti da je u pitanju trajno stanje, njihova loša sudbina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.