Blic Zena

Ne perite cuclu čim padne na pod

Sterilno i čisto nisu isto, zato stručnjaci kažu da cuclu koja je vašoj bebi ispala slobodno poližete

- N. D.

Cuclu koja je vašoj bebi ispala bolje je polizati i tako je očistiti pljuvačkom nego je prati običnom vodom ili sterilizov­ati. Bar tako kažu istraživan­ja, jer se pljuvačka pokazala kao bolje rešenje, osim ako cucla, naravno, nije pala u blato, u neko leglo bakterija, WC šolju... Ali ako je u pitanju relativno čist pod u vašoj kući, bez panike je poližite.

Ove zaključke stručnjaka iz Švedske ubrzo su prihvatile mnoge relevantne institucij­e i stručni portali. Tako i u poznatom magazinu „Pediatrics“roditeljim­a savetuju da manje paniče zbog prljave cucle.

Poznato je da deca svakodnevn­o mogu da poližu štošta jer skoro sve što dohvate rado stavljaju u usta, a to ne mora da bude loše kao što na prvi pogled možda deluje. Jer u usnoj duplji i pljuvački mnogo je dobrih bakterija koje jačaju imunitet i umanjuju rizik od pojave ekcema, as- tme, raznih alergija. Tako su studije pokazale da su mališani čiji roditelji nisu panično gledali na čistoću cucle retko kad imali neke alergijske reakcije, a astmu još ređe, za razliku od dece sa opranim cuclama.

Pljuvačka sadrži dobre bakterije, koje jačaju imunitet i umanjuju rizik od ekcema, astme, alergija

Naravno, dezinfekci­ja cucle pljuvačkom ne odnosi se na roditelje koji imaju herpes ili neki drugi virus, kao ni ako cucla padne na mnogo prljav pod ili onaj prepun hemikalija. No, u svim ostalim slučajevim­a mamina i tatina pljuvačka je zdrava za dete. Zato ne preterujte s pranjem ruku svojih bebica i ne branite im previše da ih stavljaju u usta kad se već pokazalo da sterilno okruženje donosi više štete nego koristi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia