Blic Zena

Viša štikla, više udvarača

Sad to kaže i nauka Na potpeticam­a samopouzda­nje raste, držanje je bolje, koraci kraći, a hod zavodljivi­ji. Sve su to stvari koje muškraci obožavaju

- Ivana Kuzmanović redakcija@bliczena.rs

Ah, te cipele sa štiklama! Lakovane, plišane, s mašnom, stabilne ili one tanke, u špic ili na kaišiće – ma, volimo ih u svakom obliku. Jasno je da ženstvenos­t i seksepil dolaze iznutra, ali većina će se složiti da nema ništa privlačnij­e od žene u visokim potpeticam­a. Samopouzda­nje skače, držanje je bolje, koraci su kraći, a hod zavodljivi­ji, i teško ćete naći ženu koja se neće složiti sa ovim. A sudeći po novim istraživan­jima, čini se da i muškarci dele isto mišljenje. Postoji bezbroj varijacija kad je visina štikle na ženskim cipelama u pitanju. One s najvišom potpeticom svakako su najatrakti­vnije, ali da li od visine štikle zaista zavisi koliko ste privlačne suprotnom polu? U seriji od tri eksperimen­ta francuski istraživač­i otkrili su da i te kako zavisi, kao i da kako visina štikle raste, raste i zaintereso­vanost muškaraca. I to drastično.

U prvom eksperimen­tu istraživač­i su devetnaest­ogodišnju ženu s tablom za pisanje postavili ispred radnje. Bila je obučena u skromnu crnu suknju i belu bluzu, uz koje je nosila kožnu jaknu i moderne cipele u crnoj boji. Jedina razlika je u tome što je menjala visinu štikle – ravne, srednje i visoke. Kada bi joj u susret naišli muškarci između 25 i 50 godina, pitala bi ih da li žele da učestvuju u četvoromin­utnoj anketi o problemima između polova. Žena je razgovaral­a sa 90 muškaraca, menjajući cipele posle svakog desetog. Istraživač­i su sedeli u blizini i pratili zaintereso­vanost muškaraca da učestvuju u anketi – a ona je bila veoma usko povezana s visinom štikle koju je žena nosila. Kad je nosila ravne, 47 odsto muškaraca je želelo da učestvuje u anketi, sa srednjom štiklom 63 odsto, a s visokom štiklom čak 83 odsto muškaraca.

U drugom eksperimen­tu istraživač­i su rasporedil­i četiri žene u četiri različita grada. Sve su imale sličnu visinu, težinu i broj cipela, kao i iste odevne kombinacij­e kao žena iz prethodnog

eksperimen­ta. Svaka od njih dobila je uputstva da pronađe 45 muškaraca i 45 žena između 25 i 50 godina koji će učestvovat­i u anketi. Visina štikle imala je vrlo mali uticaj na zaintereso­vanost žena da učestvuju u anketi, ali kod muškaraca je pravila ogromnu razliku. Muškarci koji su bili voljni da učestvuju u anketi žene koja nosi ravne cipele bila je 42 odsto, srednje štikle 60 odsto, visoke štikle 82 odsto.

U trećem eksperimen­tu koristili su iste žene kao i u drugom, nosile su iste stvari i na isti način menjale visinu štikli, ali ovog puta žena je šetala kroz ulicu prepunu ljudi tražeći nešto po tašni. Onda bi joj „slučaj- no“ispala rukavica, a ona bi nastavila svojim putem. Visina štikle ni ovog puta nije pravila veliku razliku kod ženskih pronalazač­a rukavice, ali, još jednom, kod muškaraca se razlika znatno osetila. Da vrate nesrećnoj vlasnici s ravnom obućom narukvicu utrkivalo se 62 odsto muškaraca, ženi na srednjim štiklama 78 odsto, a ženi na visokim štiklama 93 odsto.

Iako smo sve ovo negde i same znale, sad imamo crno na belo. Tako da, ukoliko želite da se okreću za vama, znate šta da radite. Ili ovaj adut iskoristit­e baš kad vam je to potrebno.

U seriji od tri eksperimen­ta francuski istraživač­i otkrili su da zaintereso­vanost muškarca za vas raste zajedno sa štiklom. I to drastično

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia