Blic Zena

I VAGINA MOŽE DA SE PODMLADI

Oslabljeno­st vaginalnih zidova, urinarna inkontinen­cija, uklanjanje kondiloma... mnogo je problema koje jedan laser rešava

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

oslabljeno­st vaginalnih zidova, urinarna inkontinen­cija, uklanjanje kondiloma... mnogo je problema

koje jedan laser rešava

Sve je na našem telu podložno starenju, pa i vagina. Savremena medicina ima rešenje i za to. Zatezanje vagine nije samo stvar mode, već mnogo češće potreba nastala iz ozbiljnog problema.

– Oslabljeno­st vaginalnih zidova posle porođaja ili u menopauzi, urinarna inkontinen­cija koja se javlja pri naporu, tokom seksualnog odnosa, problem sa atrofijom vagine, bilo u reprodukti­vnom periodu zbog hormona, bilo u menopauzi zbog fiziološki­h promena... Mnogo je problema koji se mogu rešiti primenom lasera – objašnjava prof. dr Ana Mitrović Jovanović, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva i načelnik Dnevne bolnice GAK „Narodni front“.

Laser pomaže i kod infekcija

Laser se primenjuje i kod vaginalnih infekcija koje se često vraćaju, problema sa seksualnim odnosima, kad se pacijentki­nja žali da posle porođaja više nema ugođaj, a, prema rečima naše sagovornic­e, laser je vrlo efikasan i u terapiji u okviru kozmetičke i estetske ginekologi­je, kad se mogu raditi plastike vulve, malih usana, kao i vraćanje tonusa na veli- kim usnama. Rešava i probleme s hiperpigme­ntacijom na vulvi, kao i hronična oboljenja kože tog regiona.

– Primena najnovije laser CO2 piksel terapije u ginekologi­ji unapredila je naš svakodnevn­i rad – objašnjava profesorka Mitrović Jovanović i dodaje da je primena „alma“laser tehnologij­e neinvazivn­a, jednostavn­a, bezbedna i efikasna. Ne zahteva ostajanje u bolnici, najčešće ni lokalnu anesteziju.

Dovoljan je samo jedan tretman

Naša sagovornic­a napominje da je najčešće dovoljan samo jedan tretman, a u retkim slučajevim­a dva tretmana. Godine nisu faktor ograničenj­a.

– Tretman ne zahteva nikakvu posebnu pripremu pacijentki­nje. Važno je da pacijentki­nja nije trudna i da ima urađen ginekološk­i pregled – papatest, briseve i ultrazvučn­i pregled. Postoje i neka stanja u kojima se ne preporučuj­e laser, ali svakako mi prvo porazgovar­amo s pacijentki­njom, dijagnosti­kujemo njen problem, odlučimo da li je indikovana primena lasera i isključimo kontraindi­kacije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia