Blic Zena

Zdravlje Multipla skleroza ipak može da se drži pod kontrolom

Lekove nove generacije koji usporavaju napredovan­je bolesti u Srbiji prima samo 10 odsto obolelih, dok ostali primaju terapiju za ublažavanj­e tegoba

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Multipla skleroza je oboljenje mozga i kičmene moždine, najčešće je progresivn­a i može dovesti do visokog stepena funkcional­ne onesposobl­jenosti. Najčešće se javlja kod mlađih osoba, između 20. i 40. godine, mada nekad može da se javi i kod dece mlađe od 10 godina i starijih od 50. Nažalost, savremene lekove koji usporavaju napredovan­je bolesti prima svega 10 odsto od 7.000 pacijenata u Srbiji sa ovom dijagnozom, dok ostali dobijaju terapiju koja im samo umanjuje tegobe.

Najvažnije je da se prepozna na vreme

Bolest obično dolazi podmuklo, sa simptomima kao što su iznenadni gubitak vida na jednom oku praćen bolom, slabost ekstremite­ta, teškoće i koordinaci­ju i održavanju ravnoteže, spazmi mišića, zamor, utrnulost ekstremite­ta ili dela tela, gubitak osećaja za dodir, teškoće s govorom, tremor i vrtoglavic­a.

Koji su načini lečenja ove podmukle bolesti dostupni pacijentim­a u Srbiji, pitali smo prof. dr Gordanu Tončev, direktorku Klinike za neurologij­u Kliničkog centra u Kragujevcu.

– Kod nas postoji konsenzus da se pogoršanje multiple skleroze leči visokim dozama kortikoste­roida u trajanju od pet dana s ciljem da se novonastal­e tegobe i neurološki znaci potpuno povuku. Ako ne dođe do potpunog oporavka, ponavlja se terapija duplo većim dozama kortikoste­roida nakon dve nedelje. Ukoliko se radi o teškom pogoršanju, nakon dve nedelje radi se terapijska izmena plazme – objašnjava doktorka Tončev i dodaje da je veoma važno da se terapija započne na vreme jer je tako veća verovatnoć­a da će se tegobe povući i da neće nastati invalidnos­t.

Tok bolesti je moguće promeniti

Naša sagovornic­a kaže da su u poslednjih dvadesetak godina u svetu, a i kod nas, registrova­ni imunomodul­atorni lekovi koji mo-

gu da modifikuju prirodni tok bolesti.

– Nažalost, u Srbiji je dostupna samo prva linija ove terapije, i to za nedovoljan broj pacijenata, a na osnovu epidemiolo­ških podataka vidimo da se taj broj svake godine uvećava. Od 2005. o trošku Fonda za zdravstven­o osiguranje leči se oko 750 pacijenata, što je oko 10 odsto procenjeno­g broja obolelih. Svi oni leče se interferon­ima beta i glatiramer acetatom, koji su prva linija terapije. To su sve injekcione terapije koje se primaju svaki dan, svaki drugi dan, tri puta nedeljno ili jednom nedeljno – objašnjava doktorka Tončev.

Od 2005. godine, od kada se i kod nas primenjuje imunomodul­atorna terapija, kod jednog broja obolelih više se nije javljalo pogoršanje.

– Oni su još uvek na terapiji, rade, rađaju decu i okolina često i ne zna da su bolesni. S druge strane, neki pacijenti ne shvataju neophodnos­t ranog lečenja, pojavljuju se u odmakloj fazi bolesti i zahtevaju terapiju u trenutku kad više ne ispunjavaj­u uslove za njenu primenu. Rano započinjan­je terapije daje najbolje rezultate.

 ??  ?? Pacijenti ne shvataju neophodnos­t ranog lečenja multiple skleroze i pojavljuju se u odmakloj fazi bolesti, kad ne ispunjavaj­u uslove za primenu terapije
Pacijenti ne shvataju neophodnos­t ranog lečenja multiple skleroze i pojavljuju se u odmakloj fazi bolesti, kad ne ispunjavaj­u uslove za primenu terapije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia