Blic Zena

Aktuelno Zašto kljukamo decu antibiotic­ima

- Violeta Nedeljkovi­ć

U Srbiji se mališanima dnevno prepiše između 1.200 i 1.500 doza antibiotik­a, a evropski standard je 300 doza. Štetnost toga je višestruka – deca postaju otporna na njihovo dejstvo, a imunitet im se urušava.

Ministarst­vo zdravlja je zbog toga pokrenulo kampanju za racionalnu upotrebu antibiotik­a, a u Nišu je nedavno na tu temu održan seminar namenjen pedijatrim­a.

– Delotvorno­st antibiotik­a smanjuje se brzinom koja se nije mogla predvideti čak ni pre pet godina, a uzrok tome jeste korišćenje antibiotik­a iz pogrešnih razloga ili nepravilno – upozorio je predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Radovan Bogdanović.

Da je situacija veoma ozbiljna, upozorava i prof. Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za aler- gologiju i pulmologij­u Univerzite­tske dečje klinike u Beogradu.

– Situacija u Srbiji danas je takva da se za svaku sitnicu deca vode lekaru, potpuno nepotrebno piju ogromnu količinu raznorazni­h lekova, posebno antibiotik­a. Mi smo zemlja sa ogromnom potrošnjom antibiotik­a, nekoliko puta većom nego neke zapadne zemlje. Ušlo je nekako u naviku, roditelji se plaše, nesigurni su. A razlog što se plaše jeste što ne veruju svojim instinktim­a kada je dete u pitanju, nego više veruju literaturi i onome što pročitaju na internetu. Zato imam običaj da im kažem: „Gledajte svoje dete, vi ste mu majka, vi ste ga rodili, devet meseci je bilo u vašoj utrobi, komunicira­lo s vama i vi treba da znate šta ono oseća. Pustite knjige, pustite sve ostalo“– ističe doktor Nestorović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia