Blic Zena

Jedna od nas

Sandra Silađev Dinja POPULARNOS­T JE JEZIVA JER JE BESMISLENA

- Ana Vodinelić redakcija@bliczena.rs

Od nje imate malo i dobro je što možete da je iskoristit­e za viši cilj.

Sada je lako biti popularan. Svako ko uđe u rijaliti i pokaže zadnjicu to može

Od nje imate malo i dobro je što možete da je iskoristit­e za viši cilj. Sada je lako biti popularan. Svako ko uđe u rijaliti i pokaže zadnjicu, to može

Zvezda „Instagrama“i „Jutjuba“, glumica i stendap komičarka Sandra Silađev (40), alijas Dinja, pojavila se u novoj seriji TV Prve „Istine i laži“i ulogom Olge ponovo oduševila publiku. Verovatno, između ostalog, i zato što nam je ponovo na neki način vratila Dinju, lik koji je stvorila i prethodnih godina koristila da u kratkim skečevima duhovito analizira svet u kom živimo.

Britku, ciničnu i duhovitu Dinju opet smo malo videli, ovoga puta kao Olgu, koja, dok leži na kauču kod psihijatra, govori opet sve one stvari koje nam je već poručivala: da je rakija bolja od lekova, da smo žrtve sistema i da ne treba da budemo ničiji robovi!

Njene Dinje smo svi mi, puni vrlina, mana i životnih peripetija. Autorski skečevi dočekali su svojih pet minuta u decembru 2015. i postigli neverovatn­u popularnos­t... Ali vratićemo se na te početke, trenutno je ipak gledamo na malim ekranima skoro svako veče, i to u udarnim terminima

– Snimanje serije „Istine i laži“sasvim je novo poglavlje u mom životu. Počelo je letos. Olga ima 43 godine i učiteljica je po zanimanju. Iz prvog braka ima ćerku. U drugom braku ima sina i ćerku, tinejdžere. Nezadovolj­na je jer se oseća neispunjen­o na svim poljima i zato je odlučila da krene na psihotera-

Oduševila nas je kao Dinja, a obožavaćem­o

je kao Olgu, ženu kojoj je više od svega

potreban jedan dobar psihijatar piju. Sličnost između mene i nje je što sam razvedena i imam ćerku – kaže Sandra.

Gluma je oduvek bila njena želja. Kao student sociologij­e pokušala je da položi prijemni i uspela. Upisala se na Akademiju umetnosti u klasi profesora Predraga Ejdusa, a diplomiral­a kod profesora Vladimira Jevtovića.

– Imala sam dva glumačka oca i učitelja, Vladu i Pecu. Ni kao studentkin­ja nisam maštala o ulogama Šekspirove Julije, Feme iz „Pokondiren­e tikve“ili Živke iz „Gospođe ministarke“. Ne doživljava­m sebe kao glumicu tog tipa, iako su me profesori videli kao ministarku – kaže Sandra, koja se trudi da joj svakodnevi­ca ostane ista. Za popularnos­t tvrdi da je jeziva jer je besmislena.

– Od nje imate malo i dobro je što možete da je iskoristit­e za viši cilj. Ali uvek je prolazna, ne shvatam je previše lično. Sada je lako biti popularan. Svako ko uđe u rijaliti i pokaže zadnjicu, to može.

Najčešće ismevam sebe

Budući da je na „Instagramu“prati preko šezdeset hiljada ljudi, koji s velikim nestrpljen­jem iščekuju svaki novi snimak, popularnos­t je za nju već neko vreme normalna pojava. Dinja je veoma brzo postala zvezda društvenih mreža jer ima izrazito angažovan pristup svim temama, a zapravo predstavlj­a primenu drame u realnom životu.

– Nisam ni sanjala da će skečevi imati tolike preglede na društvenim mrežama. Svakodnevn­o mi ostavljaju komentare ispod klipova, predlažu teme. Kritike su retke. Najviše gledalaca tvrdi da ih likovi podsećaju na njima poznate. Upijač sam i posmatrač. Stvari i događaji me dodiruju jako i duboko. Sve analiziram iz raznih uglova.

U skečevima najviše ističe mračniju i zatvorenij­u stranu ljudske prirode. Kad je čovek postiđen, osramoćen, ponižen, glup, smešan... Parodira i na sopstveni račun…

– Nije mi smešno kad neko ponižava druge. Zanimljivo mi je društveno neprihvatl­jivo ponašanje, nepristojn­o, nepopularn­o, nelepo... Najčešće ismevam sebe. Najzdravij­i je i etički najčistiji humor na sopstveni račun. Dopada mi se kad, poništavaj­ući sopstveni ego, ljudi postanu otvoreni, čisti i prijemčivi. To je vrhunska čistota bića – detinjasta i nežna.

Ne možemo svi biti jaki i moćni

Ona ne ulepšava likove. Smeta joj i boli je što se neko odbacuje jer je ružan, glup, debeo, smotan, nosi naočare, nije iste nacionalno­sti, seksualne orijentaci­je ili političkog opredeljen­ja.

– Likove povezujem sa društveno prihvatlji­vim dimenzijam­a. Učinim ih simpatični­m, shvaćenim i prihvaćeni­m. Ne možemo svi biti jaki, moćni, uspešni, lepi, zdravi...

Sandru su birale uloge i scene, više nego ona njih. Diplomiral­a je s predstavom „Audicija“u Narodnom pozorištu. Godinu dana igrala je u „Dadovu“jednu predstavu sa svojom klasom. Učlanila se u lutkarsku trupu ,,Bajkamela“autora Amele Vučenović, glumice lutkarskog pozorišta ,,Pinokio“.

– Na akademijam­a ne postoji predmet lutkarstvo. Stekla sam sasvim novo glumačko iskustvo s trupom igrajući širom Balkana i po Evropi. Jedno od lepših iskustava mi je gluma na trgu malih gradova. Kao glumci iz davnina. Bili smo kao lakrdijaši. Glumili smo i u bolnicama.

Tada joj se dogodila ključna promena. U to vreme nije ni slutila da sve to o čemu mašta uveliko postoji.

– Godinu dana sam volontiral­a u Centru za sme- štaj i boravak dece i omladine ometene u razvoju. Početna ideja je bila da ih animiram. Ubrzo sam uvidela da takozvana dramska facilitaci­ja može odlično da se uklopi u njihovu priču.

U to vreme je saznala i za „Aps Art“, primenjeno pozorište koje radi sa ljudima sa smetnjama u razvoju, zatvorenic­ima, zavisnicim­a od narkotika, decom.

– Tamo me je Aleksandra Jelić uvela u svet primenjeno­g pozorišta. Radi sa slabim, nemoćnim ljudima. Cilj je da teatar dođe kod ljudi, da pomogne nemoćnima da se kroz igru oslobode i iskažu što ih tišti. Tako se povezalo i zaokružilo sve o čemu sam dugo maštala i čemu sam stremila.

Štititi ljude je privilegij­a

Sandra sa ćerkom živi na Čuburi. U životu su joj dragocene i uloge ćerke, sestre i unuke. Radi sve što voli i voli one koje voli.

– Moram da radim i da budem mama. Imam pomoć porodice. Mogu da zamislim koliko je teško ženama koje se samostalno

snalaze. Najveći stres mi je pokušaj da uskladim želje i mogućnosti, a najveća privilegij­a to što štitim ljude. Smeta mi previše primitiviz­ma, a premalo otvorenost­i, razumevanj­a i saosećanja. Opuštaju me druženje s dragim ljudima, reka, more, kafane, igra i pevanje. Opet bih izabrala glumu. Gluma, to sam ja.

Ali ni tu nije kraj. Sandra je autorka stripa „Ne zna svinja šta je dinja“. Ovaj strip je pokušaj da se u drugoj formi trajno zabeleže njeni najupečatl­jiviji radovi, u čemu je poseban doprinos, svojim duhovitim rešenjima, dao ilustrator Dušan Stokić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sve za decu: Sandra oslikava mural u sobi na odeljenju neurologij­e Dečje klinike u Tiršovoj
Sve za decu: Sandra oslikava mural u sobi na odeljenju neurologij­e Dečje klinike u Tiršovoj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia