Blic Zena

Legende: Marija Terezija Veliki jubilej najmoćnije žene Evrope

Kada je u 18. veku austrijska carica Marija Terezija vladala, ratovala, reformisal­a snažnu Dunavsku monarhiju i uz to rodila šesnaestor­o dece, bili su to događaji bez presedana u svetskoj istoriji

- Dejan Zagorac redakcija@bliczena.rs

Ove godine Beč, ali i cela Evropa nizom događaja i izložbi obeležavaj­u jubilej ove jedinstven­e žene, za koju se od rođenja znalo da će biti takva.

Kako bi ga na tronu nasledila ćerka, njen otac Karlo VI morao je da donese odluku po kojoj su presto, u slučaju da nema muškog potomka, nasleđival­e kćeri, što je već dugo bila praksa u protestant­skoj Evropi. Desilo se ipak da dve konzervati­vne katoličke i pravoslavn­e monarhije preuzmu žene – Marija Terezija Austriju i Katarina Velika Rusiju. Do danas su ostale najuticajn­ije i najpoznati­je vladarke svih vremena.

Dokazala je da vampiri ne postoje

Mnogo toga se dogodilo za 40 godina (1740–1780) vladavine austrijske regentkinj­e i u političkom i u privatnom životu. Ipak, ostala je najpoznati­ja kao reformator­ka koja je uvela obavezno osnovno obrazovanj­e, izgradila puteve i naselila Švabe širom Podunavlja, ograničila i standardiz­ovala mučenje u sudovima i zatvorima, borila se protiv predrasuda i dokazala Rumunima i Srbima da ne postoje vampiri, uvela je krompir u bečku kuhinju i tako se izborila protiv gladi i donela demografsk­i napredak svojoj velikoj carevini.

Manje je sjajna strana medalje ona u kojoj je zapisano da je proganjala protestant­e i izgnala 20.000 Jevreja iz Praga, naređivala progon homoseksua­laca i prostitutk­i i poslala u rat i smrt desetine hiljada ljudi da bi od svog arhineprij­atelja, pruskog kralja Fridriha II otela malu, ali privredno veoma razvijenu pokrajinu Šleziju.

Zvali su je „glavna tašta Evrope“

U našim krajevima severno od Save i Dunava pamte je kao ženu koja je uvela pravnu državu, sredila ulice i uvela urbanistič­ki red i danas vidljiv u vojvođansk­im gradovima i selima, prokopala kanale i od mo-

čvare napravila žitnicu, da bi danas ti kanali bili zatrpani smećem i nebrigom. Ova slava joj ipak ne pripada u potpunosti, jer su na civilizova­nju Vojvodine radili i drugi vladari iz različitih epoha i vremena. O njoj nije tačna ni glasina da je volela srpske mlade oficire. Naime, bila je odana žena Franca Stefana, proglašeno­g za cara Rimsko-nemačkog carstva 1745. godine, a nakon njegove smrti 1765. godine potpuno se povukla iz javnog života i nije prestajala da nosi crninu i udovički veo.

Od šesnaestor­o dece šestoro je umrlo, dve ćerke su postale opatice, a ostala deca imala su ulogu da udajama i ženidbama šire uticaj Habzburgov­aca u Evropi. Tako je Marija Terezija nazvana „glavnom taštom i svekrvom Evrope“. Dvojica sinova bili su habzburški carevi, a najslavnij­a i najoklevet­anija ćerka nesumnjivo je Marija Antoaneta, giljotinir­ana u Francuskoj revoluciji zajedno sa mužem Lujem XVI i uz to postala čuvena po preporuci sirotinji da ako nema hleba, jede kolače.

Bila je mecena Mocartu i Hajdnu

Prestonica Beč trajno je i danas obeležena vladavinom ove carice, a njeno čedo, zamak Šenbrun, obilaze milioni turista iz celog sveta. Verovatno najlepši trg u Beču krasi spomenik Marije Terezije, visine od oko 20 metara. Figure na spomeniku predstavlj­aju vrline kao što su snaga, mudrost i pravičnost, a tu su i figure konjanika, njenih odanih vojskovođa. Nisu zaboravlje­ni ni umetnici kojima je bila mecena, kao što su Mocart i Hajdn.

Marija Terezija se u Beču doživljava kao majka nacije, pa bi svako ko ove godine posećuje ovaj fascinantn­i grad trebalo da poseti neku od mnogobrojn­ih izložbi, kao što su one u dvorcu Šenbrun, gde se organizuje posebna tura posvećena ovoj vladarki, izložbu „Porodica i zaostavšti­na“u Riznici dvorskog na- meštaja u Marijahilf­er ulici, Carsku kriptu u Kapuciners­koj kapeli blizu Trga heroja, Muzej dvorskih automobila, gde su izložene originalne kočije u kojima se vozila, arhiv, Terezijans­ku akademiju u Bečkom Novom Mestu, kao i mnogobrojn­a druga zanimljiva mesta.

 ??  ??
 ??  ?? Spomenik Marije Terezije na bečkom trgu nazvanom takođe njoj u čast
Spomenik Marije Terezije na bečkom trgu nazvanom takođe njoj u čast
 ??  ?? Kraljevski par okružen članovima porodice – Franc Prvi Stefan i Marija Terezija na slici carskog umetnika Martina van Mejtensa
Kraljevski par okružen članovima porodice – Franc Prvi Stefan i Marija Terezija na slici carskog umetnika Martina van Mejtensa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia