Blic Zena

Zdravlje Apotekar nije lekar! Evo šta treba da ga pitate

Sve češće se u apoteku ide umesto u ordinaciju. Apotekar može da pomogne, ali samo ovih osam pitanja su za njega, sva ostala pitanja su za lekara

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Apoteka je prvo mesto na koje se uputimo kad imamo prehladu, grip ili neku drugu manju zdravstven­u tegobu. U apotekama nabavljamo medicinsku kozmetiku, tražimo savet o pravilnoj nezi osetljive kože, raspitujem­o se o vitaminima, novim lekovima...

– Činjenica je da je farmaceut najdostupn­iji zdravstven­i profesiona­lac, ali njegov zadatak nimalo nije lak. Osim što savetuje kupce, objašnjava kako se određeni lek koristi, priča o prevenciji, i on je taj koji upućuje doktoru. Treba imati umu da apotekar nije lekar, ali da vam on može pomoći da rešite određene zdravstven­e nedoumice – objašnjava Ana Gledović, farmaceut.

Zbog toga smo zamolili našu sagovornic­u da nam kaže koja su to pitanja na koja apotekar u stvari treba da odgovara.

KAKO I KOLIKO SE LEK KORISTI?

– Odgovori na ova pitanja najvažniji su za delovanje terapije, i to je upravo ono što obavezno treba da pitate kada odete u apoteku.

KAD TREBA DA POPIJEM LEK?

– Statistika pokazuje da osobe koje svoju terapiju uzimaju disciplino­vano, u isto doba dana, u 80 odsto slučajeva imaju dobre rezultate lečenja.

KOLIKO DUGO DA PIJEM LEK?

– U zavisnosti od simptoma, trajanje terapije varira. Neki lekovi se piju svega nekoliko dana ili nedelja, a neki mesecima, godinama ili doživotno. Svaki pacijent ima pravo da zna šta leči svaki lek koji pije i koliko dugo će ga uzimati.

DA LI JE TERAPIJA VEZANA ZA OBROK?

– Prisustvo hrane i pića, posebno alkoholnih, u digestivno­m traktu može uticati na dejstvo leka ili izazvati neželjena dejstva. Lekovi za želudac, oralni antidijabe­tici, mnogi neurološki lekovi i pojedini suplementi se po pravilu uzimaju na prazan stomak. S druge strane, mnogi antibiotic­i, većina antireumat­ika i lekovi za astmu uglavnom se uzimaju posle obroka.

DA LI JE PREPORUČLJ­IVO UZIMANJE SUPLEMENAT­A UZ LEK?

– Pojedini suplementi pojačavaju dejstvo leka, ali može doći i do suprotnog efekta. Uvek je dobro da se pre upotrebe leka i suplemenat­a konsultuje­te.

KOJU HRANU SMEM DA UZIMAM UZ LEK?

– Ponekad nije neophodno menjati režim ishrane, ali postoje stanja gde je ishrana važna kao i sama terapija. Tako je, na primer, u slučaju lečenja dijabetesa, srčanih oboljenja ili bolesti organa za varenje.

KOJE SU NEŽELJENE REAKCIJE NA LEK?

– Mučnina, povraćanje i osip na koži neki su od najčešćih simptoma neželjenih reakcija na lek. Uvek postoji mogućnost da se javi neželjena reakcija na neki sastojak leka ili dijetetsko­g suplementa. Pre nego što počnete da pijete lek, pročitajte detaljno uputstvo i ako imate nedoumice, obratite se farmacetu.

SMEM LI DA ZAMENIM JEDAN LEK DRUGIM?

– Cena leka često ima presudni značaj kada je reč o pridržavan­ju propisane terapije, pa se često dešava da se ljudi odluče za jeftiniji lek lošijeg kvaliteta, ili još gore, sami prekidaju terapiju jer im je lek skup. Važno je da znamo da se terapija ne sme prekidati na svoju ruku, a svaku zamenu jednog leka s drugim, jeftinijim, mora da potvrdi farmaceut ili lekar.

Zamolite farmaceuta da prekontrol­iše propisanu vrstu leka i dozu, jer je on poslednja kontrola pre nego što lek dođe u vaše ruke

 ??  ?? Ana Gledović
farmaceut
Ana Gledović farmaceut

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia