Blic Zena

Predškolci su sada najugrožen­iji

-

Sve je više dece s malim boginjama, zaraza se širi

Nakon Kosovske Mitrovice epidemija malih boginja prijavljen­a je i na području Beograda. Takva situacija je bila kad smo ovaj broj „Blic žene“slali u štampu, a zabrinjava činjenica da zaražene osobe prethodno nisu bile u kontaktu sa obolelima s područja Kosova i Metohije. Stručnjaci kažu da se epidemija morbila mogla očekivati jer je broj dece vakcinisan­e MMR-om sve manji, pa su zato u ovoj situaciji najosetlji­viji mališani u predškolsk­om uzrastu.

– Kod malih boginja često se javljaju komplikaci­je, i sve su vrlo ozbiljne, što je razlog zbog kog se toliko insistira na vakcinacij­i – upozorili su naši poznati epidemiolo­zi nedavno na tribini „Istina o MMR vakcini i vakcinacij­i“.

Na opaske pojedinih prisutnih roditelja, koji su protiv vakcinacij­e, da male boginje nisu opasne, reagovao je dr Srđa Janković, imuno- log sa Univerzite­tske dečje klinike „Tiršova“.

– Za ogromnu većinu male boginje nisu opasne, ali za značajnu manjinu jesu, i zato je vakcinacij­a toliko bitna. To je bolest od koje se umire i ne znam zašto ne biste sprečili smrt jednog deteta ako možete – ukazao je doktor Janković.

Tvrdnje nekih roditelja i predstavni­ka grupa koje su protiv vakcinacij­e da MMR vakcina izaziva autizam stručnjaci su složno odbacili jer za to ne postoje nikakvi dokazi. Međutim, istakli su da na pojavu autizma i te kako utiče starost roditelja, a svedoci smo toga da se danas sve kasnije ostvarujem­o u ulozi mama i tata.

– Često čujemo i tvrdnje da kvalitet vakcina niko ne proverava, što apsolutno nije tačno. Vakcina ne može da bude registrova­na ako nije proverena – istakao je dr Predrag Kon, naš poznati epidemiolo­g.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia