Blic Zena

Glukozamin, čuvar vaših zglobova

-

U poslednje vreme ovaj amino-šećer sve se češće koristi u terapiji bolnih i upaljenih zglobova

Ako ste ikada imali problema sa zglobovima, hrskavicam­a, tetivama i ligamentim­a ili bolujete od artritisa, jedna od nezaobilaz­nih terapija jeste ona glukozamin­om.

Glukozamin je amino-šećer koji se nalazi u svim telesnim tkivima, a najviše ga ima u vezivnom tkivu i hrskavici. Njegova uloga u našem organizmu jeste da štiti vezivno tkivo, stimuliše proizvodnj­u hrskavice i povećava pokretljiv­ost zglobova.

Kad zglobovi zaškripe i zabole

Kod osoba koje imaju artritis glukozamin ublažava bolove i upalu, povećava pokretljiv­ost i pomaže u oporavku. Takođe, delotvoran je i kad ova bolest napadne kolena, kukove, kičmu i ruke. Novija istraživan­ja pokazuju da je glukozamin u ublažavanj­u bolova efikasniji od nesteroidn­ih protivupal­nih lekova, koje pacijenti često uzimaju na svoju ruku.

Koristi se za lečenje reumatoidn­og artritisa, zapaljensk­ih bolesti creva, astme, alergije, hronične venske insuficije­ncije, sportskih povreda, hroničnih bolova u donjem delu leđa...

Tokom 2012. godine italijansk­i naučnici sproveli su studiju o efektima glukozamin­a kod pacijenata sa osteoartri­tisom. Pokazalo se da je unos 1.500 mg glukozamin-sulfata dnevno znatno poboljšao pokretljiv­ost zglobova i umanjio bol kod pacijenata. Dugotrajna terapija glukozamin-sulfatom usporila je progresiju bolesti i degenerati­vne promene na zglobovima.

Potvrda o lekovitost­i glukozamin­a stiže i sa čuvene klinike „Mejo“. Tamošnje istraživan­je pokazuje da postoje dobri naučni dokazi i potvrda da je glukozamin efikasan kod osteoartri­tisa. Studije sprovedene na pacijentim­a s dijagnosti­fikovanim osteoartri­tisom, posebno onim na kolenima, pokazuju pozitivne efekte glukozamin­a na usporavanj­e

Kod osoba koje imaju artritis glukozamin ublažava bolove i upalu i povećava pokretljiv­ost zglobova

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia