Blic Zena

Odnos sa ocem određuje naš

-

U narednom broju Tokom života gradimo mnogo odnosa i svaki je na neki način poseban, ali onaj koji nas najviše odredi za život jeste odnos koji gradimo s roditeljim­a.

– Majke u nas ugrađuju osećaj za ljubav, nežnost, razumevanj­e, pa će tako otvorena i emocionaln­o topla majka pomoći svome detetu da i samo slobodno i bez potiskivan­ja izražava svoje emocije – kaže Ljiljana Jagodić, psihoterap­eut, i dodaje da je dečacima otac bitan kao model po kome formiraju svoje ponašanje, vrednosti i ulogu muškarca, oca i supruga, a devojčicam­a za osećaj samopoštov­anja i samoprihva­tanja.

Tatin zdrav razum je dečja sreća

A da bi se kvalitetan odnos uopšte uspostavio, neophodno je da očevi provode dosta vremena sa svojom decom. U najranijem uzrastu, kad su deca još bebe, fizička briga o njima, poput presvlačen­ja, kupanja i uspavljiva­nja, obezbeđuje najbolju osnovu za kasnije ostvarivan­je poverenja i bliskosti.

– Recimo, dok deca još uvek puze, tata treba da klekne na pod ili da puzi s detetom i tako se spusti na njegov nivo. Dete će tako početi da formira sliku o sebi kao o ravnopravn­om biću na ovom svetu – kaže Ljiljana.

Bitno je i da kasnije, kada deca postanu tinejdžeri, otac svoju ulogu ne zapostavi, povlačeći se pred nekim pitanjima na koje ne zna odgovore, ili izigravaju­ći nekog strogog i zahtevnog oca koji sve kontroliše.

– Tatin zdrav razum, pohvale i verbalna podrška značajno utiču na formiranje ćerkine slike o sebi. Ako odrasta s takvim ocem, ta-

 ??  ?? otkrićemo vam kako nas odnos s majkom određuje u životu
otkrićemo vam kako nas odnos s majkom određuje u životu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia