Blic Zena

I od seksa može da boli glava

- V. N.

Glavobolja tokom seksualnog odnosa može da bude znak poremećaja na krvnim sudovima mozga

Da li ste znali da seksualna aktivnost, naročito orgazam, može da bude okidač za ozbiljnu glavobolju? Na sreću, ova vrsta glavobolje je uglavnom bezopasna, ali treba biti oprezan jer ponekad može da bude posledica teških poremećaja na krvnim sudovima mozga.

– Ova vrsta glavobolje javlja se isključivo za vreme seksa, a intenzitet joj kulminira prilikom orgazma. Nekada može biti toliko intenzivna da izaziva strah od moždanog udara, a skoro u svim slučajevim­a prekida seksualnu aktivnost – objašnjava dr sc. med Srđan Sretenović, neurolog.

Seksualna glavobolja može imati epizodični ili hronični tok, najčešće traje nekoliko minuta, ali ponekad može trajati satima.

– Difuzna i potiljačna seksualna glavobolja prisutna je kod više od 80 odsto pacijenata. Intenzitet bola je promenljiv, obično se javljaju intenzivne glavobolje koje traju od jednog minuta do 24 sata i glavobolje blažeg intenzitet­a koje mogu potrajati do 72 sata. Ova vrsta glavobolje češće se javlja kod muškaraca nego kod žena – kaže doktor Sretenović i dodaje da postoje primarne seksualne glavobolje, koje su uglavnom bezopasne i nisu izazvane nekim neurološki­m poremećaje­m, i sekundarne, koje se javljaju zbog problema na krvnim sudovima koji hrane mozak. One često imaju ozbiljne posledice.

Prva glavobolja tokom odnosa dovoljan je razlog za odlazak kod neurologa, ukoliko je moguće – u specijaliz­ovani centar za glavobolje.

– Ako se radi o bezazlenom obliku ove glavobolje, adekvatnom terapijom lekovima moguće je znatno predupredi­ti njenu pojavu i na taj način pomoći obolelom da ima normalan seksualni život.

Bol u glavi nekad može da bude toliko jak da izaziva strah od moždanog udara, a skoro u svim slučajevim­a prekida seksualnu aktivnost

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia