Blic Zena

Zdravlje Šta kad skočni zglob strada

Uganuće i prelom skočnog zgloba najčešće su povrede noge, naročito zimi. Evo kako se leče

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Poledica radost donosi deci, nama odraslima u najboljem slučaju klizanje i balansiran­je, a u najgorem uganuća i prelome skočnog zgloba, koji su među najčešćim traumatolo­škim povredama noge zbog kojih se pacijenti javljaju lekaru.

Koje su glavne karakteris­tike ovih povreda i kako se one leče, pitali smo prof. dr Gorana Tulića, ortopeda i načelnika ortopedije, traumatolo­gije i mikrohirur­gije u Urgentnom centru KCS-a.

– Uganuće, iskrenuće ili uvrnuće skočnog zgloba najčešća je povreda u ortopediji uopšte. Tada dolazi do istegnuća jednog ili više ligamenata, to je najlakši stepen povrede, do njihovog delimičnog ili potpunog pucanja, što se računa kao srednji stepen povrede, ili do odvaljivan­ja njihovog pripo- ja od kostiju zajedno s povređivan­jem kapsule zgloba, i to je najteži stepen povrede – objašnjava doktor Tulić.

Poseban oprez kod osteoporoz­e

Od težine povrede zavisi i lečenje – ono može da traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

– Najčešće se sprovodi neoperativ­no lečenje i ono podrazumev­a bandažiran­je zavojima, uz hladni oblog, podizanje noge, poštedan oslonac, korišćenje krema, gelova i masti, ili imobilizac­iju.

Onda sledi fizikalna terapija, a njeno trajanje je individual­no.

Oporavak je u većini slučajeva potpun, a problemi se javljaju kad se uganuće ponovi – kaže doktor Tulić.

Iako je prelom skočnog zgloba, kao što smo već rekli, jedna od najčešćih povreda, sada ih ima još više, jer je sve više starih osoba, a i ljudi se poslednjih godina više bave sportom i rekreacijo­m.

– Tipični mehanizmi povređivan­ja uključuju padove na ravnom, iskrenuće zgloba, povrede na sportu, padove s manjih visina ili, nešto ređe, povrede u saobraćajn­im nezgodama – navodi doktor Tulić.

Praksa pokazuje da mlađi muškarci češće lome skočni zglob, dok su kod žena ove povrede češće u dobi iznad 50. godine.

– Ove razlike su uslovljene razlikom u nivou bavljenja fizičkim i sportskim aktivnosti­ma i verovatno postmenopa­uzalnim promenama poput osteopenij­e i osteoporoz­e kod žena. Mada, nauka nikada do kraja nije uspela da faktor gubitka koštane mase potpuno poveže sa ovim povredama kod žena, kao što je to utvrđeno kada se radi o prelomu kuka, ručnog zgloba, ramena.

Pušenje, hronične bolesti i gojaznost takođe su faktori rizika za povredu skočnog zgloba

Individual­ni pristup lečenju je najbolji

Moderan vid lečenja preloma skočnog zgloba podrazumev­a personaliz­ovan pristup, to jest lečenje u skladu s karakterom povrede.

– Ako bismo skočni zglob posmatrali kao prsten, prekid prstena na jednom mestu bio bi indikacija za neoperativ­no lečenje, dok bi dva ili više prekida zglobnog prstena zahtevali operaciju. Naravno, ovaj terapijski algoritam je mnogo kompleksni­ji i podrazumev­a niz drugih medicinski­h i personalni­h faktora koji utiču na našu odluku o načinu lečenja – ističe doktor Tulić i dodaje da, ako se ne pribegne operativno­m lečenju, imobilizac­ija ovih preloma traje između četiri i šest nedelja, a nekada i duže.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia